Wednesday, 27 January 2016

Workshop a Fugában Zsóka Lászlóval

2015. január 23.


Akik szeretnek akvarellezni, ráadásul láthatták már Zsóka Laci akvarelljeit, nagy várakozással néztek a workshop elé. Laci a facebookon külön felhívta az érdeklődők figyelmét, mit hozzanak magukkal és mire számítsanak.
Those who are happy to use aquarelle in sketching, moreover had seen Laszlo Zsoka's works, had great expectations of the workshop!

Tizenketten gyűltek össze a Fugában. Épp kellemes létszám ahhoz, hogy mindenki úgy érezze, nem marad ki semmiből.Íme két beszámoló:
About a dozen people took part in the event. See Regina's review in English at the bottom of the page.

Molnár Regina:

Az egész ott kezdődött, hogy fél évvel ezelőtt ismerkedni kezdtem az akvarell technikával. Tetszett, hogy vízzel és pigmenttel milyen csodálatos, könnyed képeket lehet alkotni. Ezalatt a fél év alatt ugyan elkezdtem kitapasztalni az anyag működését, de úgy éreztem, kell a segítség, mert elakadtam. Hiába volt meg minden technikai háttér, valamiért nem akart a kezem alá simulni az anyag. Ekkor figyeltem fel Zsóka Lászlóra, akinek munkáiba első látásra beleszerettem. A színek, a témák, a képek összhatása magával ragadott. Nagyon megörültem, amikor meghirdette első akvarell workshopját a Fugában, azonnal jelentkeztem. Bíztam benne, hogy legalább tudásának egy kis részét átadja majd. Izgatottan pakoltam össze festő eszközeimet és óriási tanulni vágyással, no és persze nagy adag nyitottsággal indultam neki ennek a napnak. Szép számban összegyűltünk, ami meglepett és némi aggályom is támadt, hogy vajon hogyan fogok bármit is látni majd László festéséből, ha ennyien álljuk körbe. A művész mindenkit szívélyesen fogadott egyesével, s hamarosan a lényegre is tért. Mesélt pár szót arról, hogyan is működik az akvarell festészet. Ami nagyon megragadt bennem, az a következő gondolat volt: „az akvarellhez lendület és bátorság kell”. Ezzel a mondattal megnyert. Tudtam, jó helyen vagyok, őt kerestem. Talán fiatalságából is adódik ez a magabiztosság – amellett, hogy 4 éve használja ezt a technikát -, de érződött rajta, hogy teljes odaadással készíti képeit és adja át tudását. Éppen olyan könnyedséggel beszélt a festésről, mint amilyen lazán azt műveli. Megnyugtatva mondta, hogy ne féljünk az anyagtól, higgyük el, a sok víz és a sok pigment házasságából születik az a végeredmény, amit képein láthatunk. Az akvarell éppen ezt a lebegő könnyedséget hivatott átadni, amit a többi anyag nem tud. Ugyanakkor ott van az is, hogy a hibákat nem tudjuk javítani, így már az elején egyben kell látnunk, mit szeretnénk festeni. De mégsem szabad sokáig gondolkodni a papír felett, mert az a kép halála. Az akvarell nem vár, szereti a mozgást, az életet és a lendületet. Nem szabad túlgondolni. László játszi könnyedséggel mutatta meg, hogyan is szelidíthetjük meg a vizet és a pigmentet. Megmutatta, hogy a különböző rétegeket egymásra festve, hogyan kapjuk meg a végső színhatást, ami életre kelti a képet. Egy-egy munkafázist előre megfestett, s közben folyamatosan mesélt a szinekről, azok keveréséről. Ezután megfestettük mi is a különböző munkafázisokat. Szimpatikus volt tőle, hogy menet közben bármikor feltehettük kérdéseinket, megnézhettük festőpalettáját, ecseteit és akár ki is próbálhattuk. A demonstrálásnál is elfértünk, jól látható volt minden egyes mozdulata. A 7 óra alatt két képpel készültünk el, egyrészt fotó alapján, másrészt László instrukciói alapján. Miközben festettünk, ő körbe-körbe járt és segítőkészen mondott egy-két instrukciót.
Mindent egybevetve, úgy gondolom, az összes résztvevő nevében mondhatom, hogy egy fantasztikus napot tudhatunk magunk mögött, ami alatt rengeteget tanultunk az akvarellről, s a magam részéről hálás vagyok, hogy épp egy ilyen fiatal művésztől, aki nem fél használni az anyagot, s szívesen megosztja velünk tudását. Köszönöm, hogy ott lehettem. 

Kis Tünde

A metodika az volt, hogy Laci elkezdte festeni a képét nagyobb méretben, közben magyarázott, mit miért csinál, hogyan építi fel a képet, mit mennyire dolgoz ki, milyen színeket használ és mit nem, milyen papíron, ecsettel stb. eljut egy fázisig, ott megáll és mindenki megfesti a saját képét ugyanaddig a fázisig. így készült el a 2 képe, nagyon élvezetes és inspiráló volt végig nézni ahogyan alakul a képe. Végigfotóztuk a fázisokat. Az idő meg elrepült irtó gyorsan. 

Fázisok

 

     


Ahogy Laci fest -  mindenki jól láthatta
Lázas munka, közben tanácsok, próbálkozások, korrigálás.

Köszönet a képekért Tündének Reginának és Bélának. 

**********
Regina Molnar's review of the workshop:
It started for me about a half a year ago when I was introduced to the aquarelle technique. I was mesmerized by the translucent, light quality of the finished painting. In the past few months I have thoroughly experimented with the material though for some reason I could not reach the harmonious effect I was aiming at. I felt the need of some guidance. That was when I saw László Zsóka's paintings and the balanced poetry of colors and themes carried me away. So it was no question of joining in his first workshop at FUGA! I did hope to catch some of the magic emanating from his work! Excitedly and curiously prepared for the big day. At Fuga I was surprised at the interest raised in such a wide circle of amateur artists as we were greeted by László. We were given a short introduction to the basics of aquarelle. What made the biggest impression on me right at the beginning was his words of advice and encouragement of not to faint into despair during the process of working with the medium. Maybe it is all in his youth and boldness that comes through his teaching but that was the initiation I looked for. I realized I found my teacher. He pushed us not to shy away from the free flowing marriage of water and pigment since that will bring forth the uniqueness of aquarelle. The beauty of watercolor lies within its properties containing characteristics not found in other painting medium such as colors so transparent they visually appear to glow while others deposit sediment into the hills and valleys of the paper. He showed us how to balance foresight with fortitude so not to "liquidate" or rather massacre the freshness and energies of radiating from the picture. He walked us trough different techniques that can give the artwork depth and visual interest. László pre- draw and painted all phases and explained the whats, hows and whys - including all the tools he had been using in the process- as we followed up. He walked around pointing out successful phases and suggesting solutions to overcome the considerate challenge we faced as the our painting developed. Using a range of values from very light to rich colors we learned about washes and layering. Created textures and tone graduations, formed shapes and then of course had the chance to learn to correct tonal values or reduce excessive color contrast...We made two paintings during the workshop. The rewards of this challenging and somewhat unpredictable medium are great. I can happily say that László's professional insight was an immense benefit to us all! I really appreciate his spirited and direct approach and am looking forward to meeting him at the next workshop! 

No comments:

Post a Comment