Saturday, 1 December 2018

Sketchwalk Silke Weberrel a Várban

2018 november 16-án


Dear fellow sketchers, I am in Budapest next week for work but I will have Monday and Friday to wander around the city and do some sketching. If anyone would like to meet up or recommend some nice locations, drop me a line. I'd very much appreciate it. I only started with USK in Melbourne in June but have very much enjoyed the friendliness of everyone involved with the urban sketching group. Looking forward to the visit  - jelentkezett Silke november 9-én Melbourne-ből. 

Hétköznap kissé nehéz rajzoló partnert találni, de nem lehetetlen. Silke is dolgozni jött Budapestre, e a cége küldte egy workshopra. De a hétfője és a péntekre szabad volt.
Egy nyugdíjas számára van lehetőség szabadidőt találni hét közben is. A facebookon hamar megbeszéltük  a pénteki találkozót. Egy problémám volt csak. A nyelvtudásom korlátozott. AZ én korosztályom még németül tanult (a kötelező oroszon kívül). A facebookon a Google-fordító jól-rosszul használható. De hogy fogok egy ausztrál angollal egész délelőtt boldogulni? Ez a dolog hamar tisztázódott: Silke szülei német származásúak, az egész család kiválóan beszéli a németet. Így már egy kicsit nyugodtabban vágtam bele a közös rajzolásba. 
A másik problémát az időjárás okozta. Olyan helyszínt kellett választanom, ahol rossz idő esetén bemenekülhetünk valahová. Ezért döntöttem rajzos séta mellett, helyszínként pedig a budai várat.  '1-re beszéltünk meg találkozót, hogy a nap legmelegebb időszakában rajzoljunk.

Szerencsénkre ragyogó napsütésre ébredtünk 16-án. Silke pontosan ott volt a Clark Ádám téren. Kedves, fiatal hölgy volt, aki azonnal a gyalogos felmenetel mellett döntött. A Hunyadi János úton baktattunk felfelé, így a Halászbástyát alulról pillantottuk meg. Ez volt az első rajzos megállónk. Itt derült ki, hogy jól döntöttem , hogy rajzos sétát választottam. Mire már nagyon fázott a kezünk, mentünk is tovább. Silkének is kis rajzfüzete volt, első lapján "Európa" felirat díszelgett. Az első lapokon németországi lapok sorakoztak, mert Budapest előtt ma német nagyszülőket látogatta meg. Igazi sketch-album: rajzokkal, szöveggel, jegyekkel, belépőkkel. 
Silkét lenyűgözte a halászbástya és az Mátyás templom szentélyének látványa. Kis részleteket választott. Én a szokásos méretben (9x14 cm) rajzoltam. 

Silke 


Zsuzsa
Zsuzsa

Felkapaszkodtunk a sok lépcsők, gyönyörködtünk a kilátásban, aztán a csípős szél elől bemenekültünk a Mátyás templomba. Én ismerem a templom történetét, a Schulek-féle átalakításokat, a neogótikus kiegészítéseket, de Silke csak a gyönyörű térhatást látta. 


Végül a szószéket választotta témának. Kicsit vissza kell görgetni, és ott látható a könyvecske jobb oldalán. Körülöttünk az esti hangversenyre készültek, valaki Bachot gyakorolt az orgonán - tökéletes volt.Én is ezt rajzoltam le végül, s mivel Silke csak rajzolt, rajzolt az én rajzomon egyre több részlet jelent meg, ami nem tett neki jót.

A szélcsendes templom után kedvenc helyem, a a Balta köz következett. 

Silke
Zsuzsa

Aztán egy kicsit bolyongtunk a Tóth Árpád sétányon, az Országház utcában, a Fortuna utcában. mivel a nap nem sütött oda, nem álltunk meg, csak a Magdolna toronynál. nem voltam elég szemfüles, és Silke ezután készült két rajzát nem fotóztam le. remélem, Silke felteszi majd az oldalára.

Zsuzsa


Zsuzsa

Itt a fedett lépcsőn hagytuk el a vár területét, végig az Ilona- majd a Franklin-lépcsőn. A sketchwalk két óra hosszat tartott. Később kérdeztem Silkét, nem volt-e túl gyors számára. "Nein! Es war super und du warst sehr geduldig mit mir" - válaszsolta. A Batthyány tér közelében közösen megebédeltünk, közben nézegettük egymás korábbi rajzait. Én villamosra szálltam, mert időre haza kellett érnem, Silkét utoljára úgy láttam, a Szent Anna templomot rajzolja. 
Sok köszönet a kedves budapesti csoportnak- írta Silke a facebook oldalra. Gyönyörű időt töltöttem itt, és nagyon jó gyakorlat volt nekem, hogy lépést tudjak tartani az idővel. Köszönöm, hogy Zsuzsa időt szakított rám. Ha egyszer Ausztráliába jössz, talán vissza tudom adni a szívességet. megvettem a Sketchers Guide to Budapest kiadványotokat, hogy megmutathassam a melbourni csoportnak.

Megyek! Csak engem nem küld semmilyen cég oda, és nekem kellene fizetni a repülőjegyemet. Így marad Európa és Magyarország. Jó volt Silkével rajzolni, bezsélgetni és külön öröm, fogy rajzos idegenvezető könyvünk elkerül Ausztráliába.

Ligeti ZsuzsaNo comments:

Post a Comment