Friday, 30 November 2018

101. és 102. közös rajzolás

 az Ecserin (2018. november 11)  és a Stremhouse Caféban (2018 november 24)

A 100. közös rajzolást Eduardo Bajzek brazil sketcherssel október 27-én tartottuk. Emiatt a tervezett Ecseri piaci rajzolás tolódott. 
Az Ecseri” a régi Pesten, a mai Operaház  területéről indult karrierjére az 1800-as évek elején. A történetét dolgozta fel Bruckner Éva  „A zsibárus boszorkány” című könyvében. Az első időben a katonák által begyűjtött sarc értékesítése volt a cél. Ez később minden egyéb eladható árura bővült ki. Miután a város kinőtte önmagát, terjeszkedni kezdett. Amikor elkezdődtek a kiegyezés utáni építkezések, zsibvásárnak költöznie kellett: előbb 1875-től a mai II. János Pál térre, majd két évtized múlva néhány száz méterrel még kijjebb, a Kerepesi temető szomszédságába helyezték át, a korábban Szénapiac, majd Lópiac, Marhavásártér, Baromvásártér, 1871-től Trödler Platz (Zsibvásár tér), 1873-tól Chokolade Platz és 1879 óta Teleki térként ismert területre. Itt egy fél évszázadra megpihent a használtcikkpiac. 1950-ben azonban újra csomagolhattak a kereskedők: az addigra teljesen lepusztult standokat lebontották, a helyükön hagyományos élelmiszerpiac nyílt, az ócskások pedig előbb az Üllői út mellett, az Ecseri úton a Mária Valéria-telep szomszédságában állíthatták fel bódéikat, majd amikor megkezdődött a József Attila-lakótelep építése, a zsibárusokat 1964-ben továbbköltöztették a város szélére, a Nagykőrösi úti egykori szeméttelep helyére – de a kereskedők nosztalgiából magukkal vitték az Ecseri úti piac nevét,a Tangót.


Ez nem egy szokványos piac, aki itt még nem volt szombat hajnalban, az nem tudja, mi az igazi régiség kereskedelem.  A piac nyitva van minden nap 8-16 óráig, de szombaton kívül gyakorlatilag felesleges kimenni, csak 1-2 üzlet van nyitva. A szombat egészen más. Már hajnali 5-kor zajlik az adás-vétel.
Mi Vasárnap voltunk - azaz voltak hárman (Örs, Erika és Zsuzsa).  Nyilván a nehezen megközelíthetőség és a csúf időjárás is közrejátszott az alacsony létszám alakulásának. Örs szerint ők is inkább nézelődtek, mint rajzoltak... Ő vett egy régi magyar töltőceruzát, és azzal rajzolta a képek egy részét.

Mag Zsuzsa


Nagy Erika


Lévay Örs
A vásárcsarnok helyén, a Bomba téren a 19. század végéig barokk házak sorakoztak, köztük délen a postaház, ahonnan a gyorskocsik indultak (innen a csarnok mögött húzódó Gyorskocsi utca elnevezés), A barokk házak közül a Négy évszak ház és az egykori Fehér kereszt fogadó épülete áll. Osztálytárasaim laktak itt, ismerem a belső háromudvaros szerkezetét, bolthajtásos átjáróit. Akkoriban még az udvarokon keresztül lehetett a Batthyány térről átjutni a Gyorskocsi utcába. Ma sajnos zárva vannak a kapuk, - a rajzolók legnagyobb bánatára.


A főváros közgyűlése még 1894-ben döntött a vásárcsarnok építéséről, de a csarnokot csak 1900-1901-ben építették fel. Ez volt a VI számú vásárcsarnok. Terveit Klunzinger Pál készítette a Székesfővárosi Mérnöki Hivatalban, Acélszerkezetű tetejét a Schlick-gyár építette. Elkészültekor a tető egységes A Központi Vásárcsarnokra emlékeztető belső térben 690 árudát hoztak létre 3156 m2 alapterület nagyságon. A főhajóhoz merőlegesen négy kereszthajó kapcsolódik, melyeket íves alsó övű rácsos tartóval soroltak közvetlenül egymás mellé. Az épület vasszerkezeteit a Schlick gyár készítette. A csarnokot 1902. április 13-án nyitották meg a nagyközönség előtt, a megnyitón pedig jelen volt Márkus József budapesti főpolgármester is.

Az 1936-ra elnéptelenedő csarnokot fedett teniszcsarnokká akarták – sikertelenül – átalakítani. Az 1970-es évekig az épület galériáján a nagy budapesti virágpiac foglalt helyet. Én ezt a csarnokot ismertem, hiszen a közelében nőttem fel. Még fiatalasszony koromban is ide jártam vásárolni. nem sokkal aztán, hogy elköltöztem a Csalogány utcából, megszűnt csarnok jellege. 1974 és 1976 között Kangyal Miklós terve alapján szintmegosztással kétszintes bevásárlóközponttá alakították. Az emeleten Közért áruházat hoztak létre, a földszinten elől pedig kisebb élelmiszerboltok kaptak helyet. Némi piac jellegű rész csak az árkádok alatt maradt meg, ahol zöldség- és gyümölcskereskedők voltak. Utoljára 2003-ben újították föl, amikor 15 évre a Spar kereskedelmi vállalat vette bérbe. Ekkor a földszinten Spar élelmiszerüzlet, az emeleten pedig kisebb boltok és ügyfélszolgálati irodák kaptak helyet. Az árkádokat megszüntették, helyükön bankot és éttermet alakítottak ki. Az emeletre mozgólépcső visz fel. A Duna felé néző nagy ablakoknál a Streamhouse Café volt november végi rajzolásunk helyszíne. Lehetett rajzolni a csarnok épületén belül, de a kilátás az átellenben lévő Parlamentre, a nyüzsgő térre és a tél déli oldalát határoló pompás barokk Szt. Anna templom is sok lehetőséget kínált.


Hatan jöttünk – nem valami sokan, igaz az Ecseri úti piac rajzolóinál többen voltunk. 
Orsi, L. Zsuzsa, János, M. Zsuzsa, Ica - Erika fényképezAz elkészült munkák egy része

Belső terek:

Nagy Erika

Csongrádi János

 Mag Zsuzsa

 ???

Valkovics Orsolya


Rostás Ica
 Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Kilátás az ablakon

Ligeti Zsuzsa

Rostás Ica

Ligeti Zsuzsa

Valkovics Orsolya

Segítsetek kideríteni, kié a vasszerkezet rajza! 
Osszátok meg, had olvassák mások is!
Ligeti ZsuzsaNo comments:

Post a Comment