Friday, 27 April 2018

87. közös rajzolás a Feneketlen tónál


A tó 1877-ben keletkezett, amikor a jelenlegi Kosztolányi Dezső tér helyén állt egykori téglagyár munkásai egy agyaggödröt mélyítettek, ami során felszín alatti vízfolyásra bukkantak. Területe 1,1 ha, mélysége 4-5 méter. Számtalan mesébe illő legenda kering a XI. kerületi Feneketlen-tó furcsa nevének eredete kapcsán. nem "feneketlen, a tó medencéjében az oligocén kori kiscelli agyag pirittartalma tömény keserűvizet képez. A Feneketlen-tóban mély tavakra jellemző termikus ugróréteg alakul ki, ez alatt az erős kénhidrogén-tartalmú vízben az élet nem képes kialakulni. A tó utánpótlása a kiscelli agyagon összegyűlt talajvízből származik. A tó vízminősége az 1980-as években indult romlásnak, ekkor vízforgató berendezést építettek be, amely a feneketlen-tavi horgászegyesület szorgalmazására készült el.
A tó körül a XX. század elején kezdtek lakóházakat építeni és ekkor épült a ciszterciek temploma és iskolája is. A második világháború bombázásai nem kímélték a környéket, és a hányatott sorsú tavacska újra sittlerakó teleppé vált. A lakók és a hatóságok csak 1957-ben kezdték meg a parkosítást a tó körül, és a területet el is nevezték Ifjúsági parknak. Nem sokára étterem is épült itt, a Park. 1959-ben pedig már állt a szabadtéri színpad. A színpad épülete leromlott, hajléktalanok vertek benne tanyát. Az étterem is hányatott sorsú, most Hemingway néven fut, borsos árakkal. 
A fővárosban itt épült elsőként remek járszótér - én még Pestlőrincről is oda vittem játszani a gyerekeimet, akik ma 42-48 évesek. Azóta megújult, a tó körül futópálya épült.

A tó parton meghonosodott nád több állatnak ad otthont. családok, kisgyerekes anyukák nézegetik a totyogó kacsákat, a napozó teknősöket.


Tízen gyűltünk össze ezen a szép tavaszi napon. Hamarosan mindenki talált magának rajzolni valót. 


Éva és Zsuzsa

Amíg Tam alkotott, a lánya tanult


 Móni

Éva

Zsuzsa

János

Zoli, aki először jött velünk

Akiket a fák érdekelték:
Csongrádi János

Turny Zoltán

Turny Zoltán

Akik a Kosztolányi Dezső tér felé eső házak ragadtak meg:

 Ligeti Zsuzsa

Andorka Éva

A cisztercita templom több képre is rákerült:
Andorka Éva

Ligeti Zsuzsa

Szentpéteri Zsuzsa

Mag Zsuzsa


Végül itt a díszes társaság. A képről Turny Zoli lemaradt, mert későn tekert vissza a kerékpárján. 

Az elkészült munkák

A fotóról látni, nem mindenki rakta fel az oldalunkra az alkotását, Ennyit tudtunk begyűjteni. Ha felteszi, pótoljuk!

Olvassátok és terjesszétek a blogot. Eddig 19 990 alkalommal nézték meg, az elmúlt hónapban 697-en. Legtöbb olvasónk Ukrajnában van (270), majd Magyarország követi (159), és az USA (143). Segíts, hogy még több emberhez eljusson. Osszátok meg a saját oldalatokon! Köszönjük
Ligeti Zsuzsa


No comments:

Post a Comment