Saturday 19 March 2016

42. Közös rajzolás a Tűzoltó Múzeumban március 19-én

Nemrégiben a Pannoncolorban jártunk gyárlátogatáson a közelben, most is Kőbányára vitt az utunk. A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma ugyanis itt található. 
Főleg kisgyerekes családok látogatják - legalábbis amíg mi ott voltunk csakis velük találkoztunk - akik igazi tűzcsapot szerettek volna látni. Híres tűzesetekről készült képek, leírások közt lehet felmenni az emeletre, ahol a múzeum termeiben minden látható, ami a tűzoltással kapcsolatos. Fényképezni ugyan nem volt szabad, de rajzolni igen. A következő képek a Múzeum honlapjáról valók:





Hatan gyűltünk össze, mindenkit más és más érdekelt. Erikát a gyönyörű tűzoltósisakok bűvölték el, Zsuzsát az életnagyságú tűzoltó szobrok. 



A csapat

Egy múzeumnak az az előnye, hogy a tárgyak nem szaladnak el, így van idő rajzolgatni, festeni. Íme az alkotók:



Szilágyi Hajni

Lévay Örs


Lévay Örs
Oliver Braun - ahogy Ligeti Zsuzsa látja

A tűzoltók védőszentje Szent Flórián. A tipikus ábrázolásokon mindenütt egyforma a sisak - talán innen ered a tűzoltók sisakjának egyöntetű formája. Szinte a legutóbbi időkig ehhez hasonló sisakban parádéznak a tűzoltók.

Szent Flórián )240-304) római katona volt. Százados volt, mikor keresztényhitre tért. Miután megvallotta hitét, elfogták és az Enns vizébe dobták. Tisztelete a Szepesség németlakta városaiból terjedt el hazánkban.  Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét, a XV,. századtól hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy ház lángjai. 



Ligeti Zsuzsa: Szent Flórián erősen szúette szobra a kiállításon (volt egy másik kicsit jobb állapotban)



Nagy Zsuzsa: Egyenruha


Oliver Braun: Védőálarc (igen bonyolult módon szűri meg a füsttől a levegőt)


Nagy Erika: Füstálarc



Lévay Örs: Tűzoltó eszközök


Ligeti Zsuzsa: Szerkocsi


Szilágyi Hajni: Emlékérem


Nagy Erika: Tűzálló ruha



Oliver Braun: Tűzoltósisak


Ligeti Zsuzsa: Sisakok


Nagy Zsuzsa: Tűzoltó

Közel a múzeumhoz találtunk egy jó kis éttermet, ahol meg tudtuk beszélni a tervezett könyvünk alapelveit, kivitelezésének menetét, illetve a következő közös rajzolások lehetőségeit. Április közepén csatlakozunk a Budapest100 programjához, két helyszínen is, szombat-vasárnap.  Megbeszéltük az áprilisi kiállítás lehetőségét és formáját. .

Akinél még van kép a Múzeumi rajzolásról, kérem küldje el, bár most néhány napig nem leszek számítógép közelben, mert festenek nálunk, és a gépet biztonságba kell helyeznem.

Ligeti Zsuzsa

Otthoni utómunkálatok:


Nagy Erika







No comments:

Post a Comment