Wednesday 15 July 2020

138. közös rajzolás 2020. július 12.én a Tisztviselőtelepen 

A VIII. kerület ma három részre osztható: a Palota negyedre, a magdolna negyedre és a Tisztviselőtelepre. A tisztviselőtelep az Orczy út, Könyves Kálmán Körút, Vajda Péter utca, Nagyvárad tér között terül el.  Ami a mágnásoknak és nagypolgárságnak a Palotanegyed és az Andrássy út, a középosztálynak a Mátyásföldi telep, vagy a bíráknak a svábhegyi telep, és a Tisztviselő telep. 1880 körül alakult a telep. A lakásviszonyok javítására létrehozott civil önszerveződés, a Házépítő Tisztviselők Egyesülete hosszas keresgélés után az Orcy-kert mögött, az akkor még Kőbányához tartozó, külteleknek számító részen talált alkalmas telket. Bár a főváros a telkeket töredékárért bocsátotta rendelkezésre, az építkezés kezdetére így is éveket kellett várni, amíg az egyesület megszerezte a kezdőtőkét. 1887-ben nyolcvan ház állt már a telepen, és ugyan tulajdonosaik többségben valóban tisztviselő volt, de voltak köztük írók, bírák, lapszerkesztők, tanárok is. Modern élet folyt a város peremén, kezdettől volt vízvezeték, csatornahálózat, először légszesszel világítottak, az utakat burkolták és fákat ültettek. Az 1890-es években saját postahivatalt és távíróállomást, később lóvasutat is kapott a telep. A telep templommal is gazdagodott, a  Magyarok Nagyasszonya pkébániatemplomot 1931-ben szentelték fel, október 8-án ünnepli nyolcvanéves évfordulóját. A templomot Lechner Ödön tervezte, és az esztergomi bazilika formái köszönnek vissza rajta. 
Bár a Tisztviselőtelep magán viseli a második világháború után a kitelepítés és a régi lakások kényszerátalakításainak nyomait, az itt élő sokgenerációs telepi családok ma is őrzik az elmúlt idők emlékét. 
Bár sokan érdeklődtek, végül 5-en jöttünk össze, és akit az időjárás ijesztett el, hát fölöslegesen. Az idő remek volt, nem kellett tartani hogy megfőlünk.


A Református templomnál kezdtük, az Üllői úton. Szerencsénkre épp ma nyitott újra, a 10 órai istentisztelet kezdését megvártuk. Majd bejártuk a csöpp kis kertet, ami azonban valóságos gyöngyszem. Sűrű, de ápolt növényzet mindenhol, a talajt vastagon borostyán fedi, az épületet alig lehet látni a fáktól, néhány kis ösvény vezet át rajta. Gyorsan mindenki keresett szimpatikus helyet magának, kb. 1 órát időztünk itt.


Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Káli Mónika

Rostás Ica

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Második állomásunk kissé beljebb a Magyarok Nagyasszonya Templomnál volt. Ez inkább a Bazilikára emlékeztet nagy oszlopaival és kupolás tetejével. Egy hatalmas parkban helyezkedik el, így nem volt nehéz kellően messzi helyet találnunk, hogy belássuk az épületet. A sok szög és kiszögellés, kiugró-beugró párkányok kicsit feladták a leckét perspektívából, de remek rajzok születtek itt is.

 Káli Mónika 

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Utolsó - népligeti- megállónkhoz már csak ketten érkeztünk, és a víztornyos házat választottuk témául. 
Káli Mónika

 Rostás Ica


Örülök, hogy végre ecsethegyre került ez is, minekutána a metró-leállás óta csak a buszból nézegettem, hogy le kéne rajzolni 
A mai rajzolásunk is nagyon jól sikerült, kb. 3,5 óra alatt sikerül végig járni.

Köszönet Káli Mónikának a beszámolóért

 Sajnos csak ketten töltötték fel alkotásaikat facebook oldalunkra, így csak az ő munkáikat tudom bemutatni. Kérem a többieket, töltögessék minél előbb, pótolni tudom.
Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment