Monday 2 March 2020

133. közös rajzolás február 23-án a Centrál kávéházban

A kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ulmann Lajos   házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. Alapítója Seemann kávés volt, aki veje, Frankl, részére rendezte be a kávéházat. A következő tulajdonos 1890-ben vette át a kávéházat, őt pedig veje követte 1905-ben. Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.

A Centrálban az első jelentős esemény az volt, amikor Kiss József a Váci utcai Koronából átköltöztette Kerek Asztalát és a frissen alapított A Hét  szerkesztőségét. A cikkek nagy részét itt írták és a frissen elkészült írásokat átküldték az Atheneum nyomdába. A Hét-re a főváros összes kávéháza előfizetett.
A Hét fiatalabb íróinak csoportja alapította meg a Nyugatot,  amely az új eszméket, új hangot képviselte. 
A Centrál szellemi központtá vált, s a Nyugat íróinak törzshelyévé is egyben. A lapnak kétszer is volt itt törzsasztala. Az első 1908-tól, az indulástól, 8 éven keresztül mindennaposak voltak az összejövetelek. A Nyugat írói minden kedden összegyűltek a „Nyugat-zsúr”-ra, szerdánként pedig az írónők tartották itt összejöveteleiket. Ezeken az eseményeken rendszeresen vettek részt: Ady, Kosztolányi, Karinthy, Molnár Ferenc, Heltai, Osváth Ernő, Schöpflin Aladár. Gellért Oszkár, Babits
A második törzsasztalnál 1920-körül állandó vendég volt Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Surányi Miklós, Nagy Lajos, Kárpáti Aurél, Szabó Lőrinc.  aki „folyton írt a kávéja mellett”, valamint egy ideig József Attila is.  Megbecsült vendége a kávéháznak  Karinthy Frigyes, aki miután Budáról Pestre költözött, a Hadikból, a Centrál-ba tette át székhelyét.  Itt észlelte végzetes betegségének első tüneteit, majd műtétje után itt írta az Utazás a koponyám körül  első vázlatait. Karinthy asztalánál gyakran megtalálható volt a fiatal Ottlik Géza.
1930 és 1940  között a Centrálban tartották szerdánkénti összejöveteleiket a magyar írónők is, akik 1936-ban alapították meg a Kaffka Margit Társaságot.
A második világháború   után eszpresszóvá alakították, majd 1949-ben bezárták. Ezután a Paprikaközpont Nemzeti Vállalat került a helyére, majd a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje működött benne. 1965-től a kávéházat az ELTE Eötvös-klub néven diákklubként üzemeltette. Innen indult el a siker útjára az Omega együttes és Zorán is. Kamara- előadásaival pedig az Universitas együttes szerzett maradandó élményt nagyszámú közönségének.


A berendezések maradványai közül a lambériát és a lépcsőrendszert, a mellvédeket, oszlopokat, kandelábereket, falikarokat védetté nyilvánították. Márványtábla őrizte a nagyhírű vendégek emlékét. A hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt egyetemi találkozó- és szórakozóhelye volt. Sajnos, a márványtáblák eltűntek, s már a védett berendezésekről sem lehet tudni. 1993-ban az épületben nyílt meg a Wizard’s játékterem. A Centrál Kávéház épületét már egy 1986-os felmérés is nagyon rossz állapotúnak találta. Az 1993-as játékteremmé alakítás csak rontott a belső tér amúgy is rossz állapotán. 1997-ben Dr. Somody Imre vásárolta meg a házat.
Az egész épületkomplexum megvásárlása után egyértelművé vált, hogy az alsó szinten visszaállítják a kávéház funkciót. A pinceszinten mélygarázst alakítanak ki, az emeleti tereket pedig irodaháznak építik át.
Az épület feltárása során egymás után tűntek elő régi részletek: egy stukkó a központi tér faláról, egy korlátdarab, a kőburkolatból egy csempe. Fotókat is sikerült felkutatni, amikből a belső tér eredeti állapotára lehetett következtetni. A legtöbb fotót, Klösz György a századforduló egyik leghíresebb fotográfusa készítette.

Ezekből az elemekből pontosan rekonstruálható volt számtalan fontos berendezési tárgy, kiderült, milyenek voltak a lámpaburák vagy a székek. Az építészek a hely hajdani hangulatának felidézése mellett döntöttek.

Kilenc fős csoport lepte el a kávéházat vasárnap. Én lettem volna a tizedik, de vasárnap nem értem rá, így szombat délelőtt ültem be egy kávéra és egy kis rajzolásra. 





A közös munkák





 Sok jó alkotás született. Téma volt bőven.

Kint


Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Bent
Kaczur Csilla

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Szentpétery Zsuzsa


Nem tudom kié!!!

Harrach Orsi

Emberek

Mag Zsuzsa

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Kaczur Csilla

Ligeti Zsuzsa



Kaczur Csilla
Csillár
Szentpétery Zsuzsa

Rostás Ica


Mag Zsuzsa



Finomságok
Harrach Orsi

Káli Mónika

Ligeti Zsuzsa

Rostás Ica


Mag Zsuzsa

Harrach Orsi

Rostás ica


Köszönöm a képeket Mag Zsuzsának, Káli Mónikának, Bécsy Zsuzsának.

Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment