Monday, 7 October 2019

124.  közös rajzolás 2019. szeptember 21-én a Jókai kertbenHűvös, de napos időben jártunk a budai Svábhegyen a Jókai villában. Jókai Mór 1853-ban 2200 forintért vásárolta Schweizer hegedűgyárostól (az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán regények honoráriumából) az akkor kőbányának használt 2 holdas földet. 
Az 1850-es években a Svábhegy nagy része lakatlan, erdős terület volt, a magányra vágyó Jókai Mór nem véletlenül keresett erre nyaralót. A sivár, kopott, elhagyott kőbánya helyén pár év alatt valóságos paradicsomot varázsolt, pedig több kihívással is szembesült a gazzal és cserjékkel benőtt területen. A nyaraló elé juharfát, vadgesztenyét, kőrist és hársfát ültetett, amelyek megfogták a szelet. Főleg hazai szőlőfajtákat telepített, és a szőlőgyökértetű (filoxéra) sem állhatott az útjába – míg ez sorra gyilkolta a hazai szőlőtőkéket, a gondos Jókainak nem jelentett problémát a speciális talajgazdálkodásnak hála. Ez a szőlő- és gyümölcsbirtok volt az ő menedéke és alkotóműhelye. Gyümölcsfák, veteményes és díszkert tarkította a kertet, ahol szárnyalhatott az írói képzelet. A  házhoz vezető utat hársfák szegélyezték, pompás kilátás nyílt a városra, amelyet az író meg is örökített egy festményen.

Az 1870-es évek közepéig a szomszédos telkeken is sorra elkezdtek kiépülni a szőlőskertek, Jókai ezeket a gazdákat csak “szőlőmívelő vandáloknak” nevezte. Részeg tivornyáik meglehetősen zavarták a magányt kedvelő írót, aki ezért is tette át Balatonfüredre állandó nyári rezidenciáját. Egészen első felesége, Laborfalvi Róza haláláig csak a szüretekre járt vissza a svábhegyi gazdaságba. Az ötven évvel fiatalabb Nagy Bellával kötött második házassága más életformára kötelezte: a fiatalasszonnyal sokat utazgattak szerte a világban, így megvált a birtoktól.
A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani. 

Helyén kétemeletes ház épült, ma itt található a Duna-Ipoly Nemzeti park Igazgatóságának irodái. Kicsit távolabb található a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irodája és boltja, a vincellérházban pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezett be Jókai emlékszobát.


A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.
A hely könnyen megközelíthető 21-es busszal vagy fogaskerekűvel.  A kert ingyen látogatható, a Jókai emlékszobába lett volna belépő, de nekünk a Nemzeti Örökség Napja alkalmából nem kellett belépőjegyet vennünk, szerencsénk volt.  A megállóktól néhány perces séta volt a díszes vasrácsos kapu, melyen át beléptünk a kertbe. Enyhén lejtős sétaúton értük el az oroszlános kőasztalhoz, ez lett a „bázishelyünk”, mert másutt nem találtunk kellemes leülő helyet. 

Hatan gyűltünk össze. Eleinte fázott a kezünk, kerestük a napos területeket. 

A kert a kezdődő ősz képét mutatta. A nyári virágok már elhervadtak, csak a rózsák dacoltak az idővel. Szomorúan láttuk, hogy senki nem ápolja, metszi a rózsákat. 

Számos madárodút láttunk a fákon, két madáritató is volt a gyepen – igaz, csak az egyikben volt víz. Úgy tűnik, sem a nemzeti Park igazgatóságának, se a Madártani egyesületnek nincs elég pénze (vagy figyelme) a park gondozására.  A Jókai emlékszoba őrzője viszont lelkesen mutogatta végig kincseit. Ő a Petőfi Irodalmi Múzeum alkalmazottja volt, csak a különleges nap miatt vezényelték ki ide. A kertről semmilyen tájékoztatást nem tudott adni.
A szépséges panorámát eltakarják a felnövő ecetfák, akácok. Rajzolni való azért akadt bőven. A vincellérház, a galambdúc, a különböző növények mindenkit megihlettek.

Cseresnyésné Bécsy ZsuzsannaKáli Mónika

Ligeti Zsuzsa


Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna

 Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna

Rostás Ica

Valkovics Orsolya


Ligeti Zsuzsa


Ligeti Zsuzsa

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna 


Ligeti Zsuzsa


Lévay Örs

Valkovics Orsolya

Rostás IcaLigeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa


Lévay Örs a tabletjén is "festett"
Várom a többi alkotást is. Jó lenne Örs képét készen is megjeleníteni. Nem lehet nehéz a tabletről átküldeni...
Ligeti ZsuzsaNo comments:

Post a Comment