Monday, 4 February 2019

107. közös rajzolás január 27-én

a Budai Kreatív Házban, vagyis a Várkert Kioszkban

 
Várkert-kioszk vagy Várkert palota (régi nevén Várkert kaszinó), a budai királyi palotát  övező kertek lezárásaként épült a Várkert Bazárral  egy időben. 
A Várkertbazár és Kioszk épületegyüttesét Ybl Miklós tervezte. Az építkezéseket véglegesen 1882-ben fejezték be. Ybl az egész kertarchitektúrát két hasonló stílusjegyet viselő bérházzal zárta le. A bérházak előtt található Várkert Kioszk épülete eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépházaként épült. A firenzei reneszánsz stílusát idéző gyönyörű Duna-parti épület északi része (a mai recepció) a kávéházat, a déli része (nagyterem, boltíves terem) a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, míg a gépterem feletti részen (galéria) a gépész lakása volt. A két rész között magasodik a toronyépítmény, amely a gőzkazánok kéményét rejtette. Ybl így mesteri módon rejtette el a szerkezetet.
2009 áprilisában, egy csatornaépítés során találták meg azt a – már teljesen elfeledett – hat teremből álló ciszternarendszert, amelyben kavicsréteg szűrte meg a Duna-vizet, a várbeli felhasználásra, egészen a fővárosi közművek kiépüléséig. A ciszterna-rendszer a Várbazár és a Várkert kioszk építésével egy időben, 1874 és 1879 között készült. Később, amikor a fővárosban kiépültek a közművek, a ciszternák elvesztették szerepüket.

A gépház idővel elvesztette szerepét, az épület pedig a nagyközönség szórakoztatásában kapott kiemelkedő szerepet. A kis szivattyútelep az északi oldalon elegáns, loggiás bejáratú kioszkkal egészült ki. 1905-ben kávéházként építették újjá, majd 1913-ban zenepavilonná alakították át. 40 évig elegáns café-restaurantként üzemelt. Visszaemlékezések szerint ekkor a Kioszk előtt nagy kert volt tánctérrel, a teraszon zenekarral. 

 Én még táncoltam itt 


Ha az ember este a kilences villamoson utazott, jópofa dolog volt látni a villamos zajától nem hallható zenére ugráló párokat. Az évek alatt színvonala rohamosan csökkent, majd a rossz állapotú épületet bezárták. Évekig üresen állt, és rövid idő alatt száz évet öregedett. 2007-ben felújították, Várkert palota néven rendezvényterem lett. Újabb felújításra 2016-17-ben került sor, amikor a Pallas Athéné Alapítvány tulajdonába került. Most Budai Kreatív Ház néven működik, kávéház és kiállító terem  van benne.
Sajnos a fákat kivágták, a loggiát beüvegezték.

Tizenketten gyűltünk össze a közös rajzolásra, három új taggal bővült a városi rajzolók csapata. 

Örs korábban elment, így csak tizenegyen ülünk a fényképezőgép előtt. 

Előbb körbe csodáltuk a szépen felújított kávézót és kiállító termet, és mindenki kiválasztotta a neki tetsző részletet. Kint hideg volt a napsütés ellenére, így kevésen vállalkoztak a külső rajzolására, inkább bent, a jó melegben alkottak.

Harrach Orsolya: Várkert Kioszk

Zsuzsa kinézett a melegből a hidegre:
Ligeti Zsuzsa: Várkert bazár

A kiállítást (Magyarok a Selyemúton) többen is megrajzolták. 

Harrach Orsolya

 Káli Mónika

 Rostás Ica

Ligeti Zsuzsa


A legkedvesebb téma  Stein Aurél sátra volt.

Rostás Ica

Rostás Ica

Harrach Orsolya


Káli Mónika


Persze rajtunk kívül igazi látogatók is voltak:
Ligeti Zsuzsa: Látogatók

Ligeti Zsuzsa: Tárlat

A szépséges kávéház is rengeteg témát adott: 


Valkovics Orsolya

Valkovics Orsolya

Hergovits Mariann


Ligeti Zsuzsa

Van akit a csigalépcső bűvölt el:
Hergovits Mariann 

Megragadta a szemet a növényzet is:

Káli Mónika

Káli Mónika

Mint mindig Zsuzsát a emberek izgatták:


Ligeti Zsuzsa: Pincérlány

Ligeti Zsuzsa: A pultosLigeti Zsuzsa: Ebéd


Sok rajz született, és az új tagok még fel sem tették az fb. oldalunkra z alkotásaikat... Várom őket, és pótlólag felteszem.

Ligeti Zsuzsa


No comments:

Post a Comment