Tuesday, 21 February 2017

64. közös rajzolás 2017. február 18-án a Bedő-házbanBudapest talán legszebb szecessziós házában találkoztunk tizenketten közös rajzolásra.  Állandó vendégünk - Magdalena French mellett - körünkben üdvözölhettük Anne Longot az USA-ból. Új társ is csatlakozott hozzánk: Lukács Zsófia. Reméljük, máskor is jön rajzolni.

Reménykedtünk, hogy az idő megengedi, hogy kint is rajzoljunk, hiszen a környéken sok szép ház van, de a hideg bent marasztalt bennünket a kávéházban. Ugyanis a Bedő-házban működik a Magyar Szecesszió Háza magánmúzeum és kávéház. 

Ligeti Zsuzsa

 Részlet a kávézóból

Ez is a kávézóban van.

 Ezt már a múzeumban látni: utazó pipere készlet.

Gyermekágy

Az egyik kedvenc fotelom

Remek enteriőr részlet az emeleten.Tálalószekrény

Az épület Vidor Emil építész tervei alapján épült Bedő Béla, a híres műgyűjtő-gyárigazgató megrendelésére 1903-ban. A szecessziós stílusú ház homlokzatának díszítőelemi, ornamentikája magyaros mintákat követ, amit a pécsi Zsolnay gyár készített.   A XX. század elején itt még régiség üzlet kínálta a portékáit, majd később asztalos üzem működött. Azt követően a Szövetkezetek Országos Szövetsége konyhája, majd az Idegenforgalmi Főiskola oktató termei üzemeltek a helyiségben. 2000- ig elhanyagolt állapotban várt a megújulásra. A ház lakói akkor keresték meg Vad Tivadart, aki addigra a környéken már több épületet szépen felújított. Az építési vállalkozó évtizedek óta szenvedélyes rajongója volt a szecessziónak, így örömmel vállalta az épület felújítását. 2004-ben az önkormányzat pályázatot írt ki az alsó szinten lévő közel 600 m2-es helyiség hasznosítására.  Egyedüli pályázóként indultak, elnyerték a helyiség bérleti jogát, ma pedig már ők a tulajdonosai is. Az építész férj szecesszió iránti szerelme „megfertőzte” a feleséget is: mindketten a stílus lelkes gyűjtőivé váltak. Európa szerte tudják ezt róluk, s ha valahol valami szép darab bukkan fel, a régiségüzletek, az aukcióházak megkeresik őket. A múzeum egyedülálló anyaga Vad Tivadar és hitvese gyűjtésének eredménye. Vad Tivadar a rendszerváltáskor lett cégvezető: építőipari vállalkozását, az Akác Kft.-t Reitter-díjjal jutalmazták, ő magát pedig 2007-ben Podmaniczky-díjjal, 2008-ban Regionális Prima-díjjal, valamint Pro Budapest világörökségi elismeréssel tüntették ki.

Aki többet akar tudni róla: http://www.magyarszecessziohaza.hu/

Amit nem láttunk, de érdemes lenne visszamenni: a lépcsőház. http://varosban.blog.hu/2012/07/05/budapest_legszebb_lepcsohazai_honved_utca_3

A kávéház elragadó, a kávé jó, a múzeumban páratlan kincsek, de túl zsúfolt. Sokkal több hely kellene hozzá. Én már többször jártam itt, talán 5-6 évvel ezelőtt először. Akkor levegősebb volt. Minden alkalommal több bútort és dísztárgyat találtam. Elkelne egy kiállítás-szervező, aki értő szemmel és szakmaisággal mutatná be ezt a szenzációs anyagot. 

Fél tizenkettőkor mentem ki, amikor már felszállt a köd, de a végére már nagyon fázott a kezem.


Ligeti Zsuzsa
Lévay  Örs otthon fejezte  be a festést, mert fázott.

A többiek bent a jó melegbe rajzoltak:

 János


Izabella


Zsuzsa

Anne

Miki

Zsófi

Örs

Mindenkit megragadott a formák burjánzása. Többnyire részleteket rajzoltak:
Mészáros Miki


Rostás Ica megtalálta ugyanazt a lámpát, mint Miki.

Sinkovics Brigitta

Mag Zsuzsa

Csongrádi János

Akiket a szobrok, díszek ragadtak meg:
 Mészáros Miki
 Mészáros Miki
 Mészáros Miki
Ligeti Zsuzsa

Az egyes bútorok rajzolása nagy figyelmet igényelt:

Magdalena French

Lukács Zsófia
Lukács Zsófia

Ligeti Zsuzsa

Ligeti ZsuzsaMag Zsuzsa
Ligeti Zsuzsa is lerajzolta a tükröt.

A nagyobb egységekre már kevesen vállalkoztak:

 Horváth Izabella félkész műve. Amikor eljöttem, még csak itt tartott. Ha kész lesz, kicserélem. 

Lukács Zsófia
 Ligeti Zsuzsa
Ligeti Zsuzsa

Lévay Örs - egyszerűen lehagyta a számára zavaró bútorokat.

Hiányoznak még képek. 

Legközelebb március 4-én találkozunk 13.00-kor a Fugában, ahol Harka Ágnessel folytatjuk a közös portrérajzolást. 
Ligeti Zsuzsa


No comments:

Post a Comment