Tuesday 13 December 2016

Mi történt mostanában?
Mi várható?


Hidegre fordult az idő. Az utolsó közös rajzoláson lefagyott a kezünk. Megcsappant a két közös rajzolás közt készült alkotások száma. Még Örs sem jelentkezett újabb akvarellel. Úgy látszik, fűtött helyre szorulunk. Néhány rajz azért készült:
Ligeti Zsuzsa: Kilátás az Országházból

Ligeti Zsuzsa: Schönherz kollégium

Ligeti Zsuzsa: Gellérthegy a pálos kolostorral
Ligeti Zsuzsa: Rudas fürdő
Ligeti Zsuzsa: Az Országház főlépcsőháza

Ligeti Zsuzsa: Az Országház főlépcsőháza
Ligeti Zsuzsa:  Déli társalgó az Országházban
Ligeti Zsuzsa: Hosszú folyosó az Országházban
Ligeti Zsuzsa: Kupolaterem az Országházban
Ligeti Zsuzsa: Koronaőrök

Ligeti Zsuzsa: Szünet a Zeneakadémián

Ligeti Zsuzsa: Trombitaszóló

Ligeti Zsuzsa:  Zongorakíséret

Ligeti Zsuzsa:  Hegedűszonáta


Mag Zsuzsa: Bény

Nagy Zsuzsa: Margit-híd

Csongrádi János: Prága

Csongrádi János: Prága

Csongrádi János: Prága

Horváth Izabella: Auguszt cukrászda



Most szombaton ( december 17-én) a Fugában Csongrádi János rajzait tekinthetjük meg rendhagyó kiállításon: vetíti őket. 



Pro Architectura-díjas építész. 1990-ben végzett a BME Építészmérnöki karán Diplomadíjjal. Később a Mesteriskola XIV. ciklusán, majd a BME Középülettervezési Tanszékén a DLA képzésben vett részt. Mestere Török Ferenc volt. Önálló szakmagyakorló építészként lakó- és középületek tervezésével, valamint a megvalósulás során az építkezések műszaki vezetésével foglalkozik. A JAC Épületszerkezettan című tantárgyának oktatója. 200-ben Pro Architektura díjat kapott az általa tervezett I. világháborús Német-Magyar Katonai Temető fogadóépülete és főkeresztje, Budaörsön.
János néhány hónapja velünk jár rajzolni, látjuk őt alkotás közben. Aki bővebben olvasná gondolatait, itt megtalálja: 
http://epiteszforum.hu/csongradi-janos-epitesz-monologok 

Már biztos, hogy január 7-én Harka Ágnes tart előadást a Fugában Barlangrajzok - ősember "urban sketchers". 
A későbbiekben Lovász István akvarellista (https://www.facebook.com/Wet-Brush-137867776375267/, )
és Pomothy László (https://www.youtube.com/watch?v=GJXXyDI5xqU) jön hozzánk. 
Szoboszlay András bevette magát a Játékszínbe: 
"Pont egy éve voltam egy népzenei koncerten ahol a színpadon a zenekar és táncosok kísérték a szóló énekesnőt. Mindenki azért játszott, hogy egy nagyszerű össztánc, egy közös produkció jöjjön létre. El is gondolkoztam azon akkor, hogy én képzőművészként, hogy tudnék alkotni másokkal közösen egymás művészetét kiegészítve, egy nagyobb teljesség céljával. Amikor egy rajzom kapcsán felmerült az ötlet, hogy kiállításom lehetne a Játékszínben, ami ráadásul a Kölcsönlakás darab bemutatójának apropóján nyílna meg, hirtelen minden adott volt, főként a téma… olvadjak be a próbákba, örökítsem meg azt a folyamatot, ahogy a színészek a rendezővel együtt kibontják és felépítik ezt a darabot. Nagyon hálás vagyok, hogy ezt a születési folyamatot átélhettem, végigrajzolhattam, és a képeimben tovább adhatom most a nézőknek ezeket a pillanatokat. Ezek a pillanatképek mind helyszínen születtek, az elmúlt hónapban. A technika segítségével nagyítottuk ki őket. Az eredeti rajzok és a nyomatok is megvásárolhatóak."










Tegnap este volt a Játékszínben a Kölcsönlakás című darab díszbemutatója. Szenzációsan sikerült. és bár rengetegszer láttam már a próbák alatt, mégis teljes szívből nevettem végig újra. A darabbal együtt megnyílt a próbákon rajzolt képeimből összeállított kiállítás. Ha megnéztétek a darabot, így betekinthettek a kulisszák mögé is. Köszönöm a lehetőséget. 

 Szép István és Bíró Erika aranyos bögréket készített karácsonyra. Két alkalommal, 7-én és 17.én a Görbe Bögre kávézóban (Rökk Szilárd u. 3) lehetett megvenni. 

Ligeti Zsuzsa rajzait november 20-án délután a MOM Kultúrházban lehetett látni, az Erdélyi Helikon íróinak jubileumi ünnepségének kísérő rendezvényeként. Főleg erdélyi rajzait állította ki. 








1 comment:

  1. Beautiful sketches! Greetings from Montreal, Canada. :)

    ReplyDelete