Friday, 29 April 2016

A Budapest100-on rajzoltunk

április 16-17-én

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire. 2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén.
Ez a program olyan városi civil ünnep, amelynek közösségépítő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű embereket és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz. 2013-ben a brit Guardian egy cikkében beválogatta a Budapest100-at a kontinens legérdekesebb programjai közé. „Zseniálisan egyszerű koncepció. Csodálkozunk, hogy más városok még nem követték a példáját.” 2015-ben spanyol és orosz lapok is érdeklődnek a program iránt. 2013-ban a Budapest100 „A legszebb városi ünnep” díjazottja lett. A hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton a Budapest100 az Európa különböző városaiból benyújtott 631 pályázat közül egyedüli külföldiként került az első ötbe.
2016 áprilisában a pesti Nagykörút volt a Budapest100 helyszíne és témája. A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen voltak látogathatók.
Az Urban Sketchers Budapest csoportja három helyen is érdekelt volt. 
16-án a József körút 44-ben rajzoltunk, itt Szilágyi Hajni volt a háziasszony: 
 A homlokzat

Az egyik szépséges ablak
Épült 1888-ban, építtető: Gutwillig József, építő: Holub József
Itt volt az első magyar humorisztikus lap, az Üstökös szerkesztősége 1890-től, melyet egykor Jókai Mór szerkesztett, és Landerer és Heckenast nyomdájában nyomtatták. A Hét című folyóirat kiadóhivatala is itt működött egy ideig. Csáth Géza a Vasút című novellájában említi a ház egy lakóját.

PROGRAMOK 2016.04.16.

11:00 - 13:00 Közös rajzolás - Bemutatkozik az Urban Sketchers Budapest, és meghívja a látogatókat egy közös rajzolásra.

Ligeti Zsuzsa: Homlokzat

Az udvar


Készül

Nagy Erika: Udvar első változat
Nagy Erika: Udvar másodikváltozat Nagy Erika: Udvar harmadik változat - már otthon

Ligeti Zsuzsa: Udvar


 Alulról

Kovács Réka Barbara: Gang

Aki előre gondolkodik, és széket hoz... 


Ligeti Zsuzsa: Közös rajzolás

 Kis Tünde: A lépcsőház ablakai


Akik csatlakoztak 

 ...és rajzoltak...

..mind a ketten


Ligeti Zsuzsa: Kapualj


 Rálátás az ablakból

Anna Z Max: Gang


Lépcsőház

Anna Z Max: Lépcsőház

Ligeti Zsuzsa: Lépcsőház


A végeredmény

17-én a Ferenc körút 32-ben rajzoltunk, itt Ligeti Zsuzsa volt a háziasszony
Tervező: Quittner Zsigmond Építtető: Epstein Mór Építő: Fekete Elek Épült  1890-1892-ben
Quittner Zsigmond épületén az eredeti részleteket csodálhatjuk meg; a ház máig megtartotta eredeti beosztását, a lakásokat nem szabdalták fel. Az építtető Epstein Mór férfiszabó, illetve férfi- és gyermekruha kereskedő volt, akinek Kígyó utcai üzlete a legjobbak közé tartozott a korban.

A homlokzat nem is sejteti, milyen szép belülről

A kapualjA kapualj díszítése
Lévay Örs:Női atlasz? Kariatida?

Az udvar

A kutató önkéntes, dr Lukács Zsófia DLA is kedvet kapott a rajzoláshoz..

Ligeti Zsuzsa: Rajzoló


Közben a rajz is elkészült. Lukács Zsófia: korlát


Ligeti Zsuzsa: Lefelé

Van akit a lépcsőház ihletett meg


Anna Z Max: Lécsőház


Van, akit a gang


Akvarell készül

Lévay Örs: Mini kert a gangon


 Ligeti Zsuzsa: bejárat a gangról

A szép korlátok adtak ihletet

Az ifjabb évjárat is tollat ragadott


A kész rajzokból rögtönzött kiállítás készült


Sokan fordultak meg a házban. Nagy volt az érdeklődés, tájékoztató anyagunk hamar elfogyott. 

Ligeti Zsuzsa: Fáradt érdeklődőSzoboszlay András tagunk megrajzolta a Nagykörutat. Rajzai mindkét napon a Teréz körút 47-ben volt látható. 
Tervező: Schmahl Henrik Építés éve: 1887-1888 Építtető: Politzer Zsigmond Építő: Wawra és Pfeifer
Az épület körülépített belső udvarral rendelkezik, amely a három utcai oldalon kéttraktusos, a negyedik oldalon pedig a fő- és melléklépcsőt magába foglaló szárny által határolt. A körúti és a hátsó, Kármán utcai szárny belső udvari homlokzata előtt fedett loggia, a Szobi utcai szárny előtt függőfolyosó húzódik, amelyek biztosítják a lakások megközelíthetőségét. Az udvart és a lépcsőházat körúti homlokzat 3-4. tengelyében nyíló, oszlopok és a rájuk támaszkodó erkély által keretezett kapubejárón keresztül lehet megközelíteni. 
"Ezen a héten egy nagy falatra vállalkoztam. - írta április 10-én. A Budapest100 keretein belül fogom rajzolni Nagykörutat. Olyan gyönyörű, hogy el sem hiszitek'. 
Teréz körút 47


Jól látszik a rajzok mérete

 New York palota

Erzsébet körút 47


Rákóczi tér
A Nyócker gyöngyszeme Kontraszt. Óriási. A Rákóczi teret végre felújították, és régi pompájában tündököl. Szerintem az egyik legkellemesebb hangulatú tér a városban. Ez a két ház pedig egy egy műremek. Mindig néztem őket, de most végre meg is vizsgáltam tüzetesen. Napokig rajzolhatnám az apró, kifinomult részleteket. Hátam mögött pedig a Nyócker őslakossága beszêlget olyan őserővel,és vehemenciával, hogy majd elröhögöm magam.... Előttem, a két lány a képen épp a tanulmányi átlagaikat osztják meg egymással: 1.2, 1.47. 1.76, 2.2, 1.38...... Kontraszt. Óriási, de akkor is gyönyörű


Szent István körút 9

Szent István körút 13

Szent István körút 1
 e
 Teréz körút 1

Teréz körút 5

 Teréz körút 22

Teréz körút 33

Teréz körút 19
Köszönöm a közreműködőknek a képekért, fotókért. Ha van még valakinél, ami  nem szerepel itt, küldje el nekem: ligetizsuzsa@t-online.hu

No comments:

Post a Comment