Sunday, 16 July 2017

73. közös rajzolás július 8-án a Kossuth Múzeum hajónál


Rekkenő hőségben, mindig az árnyékot keresve zajlott a legutóbbi közös rajzolás. Kevesen jöttek el - köszönhető a hőségnek, a nyaralási időszaknak. 


Én magam is épp a Bakonyban sátoroztam, és jártam a Déli-Bakonyt és a Balaton-felvidéket. Természetesen rajzoltam. 


Ligeti Zsuzsa: Tapolca


 Ligeti Zsuzsa: Somlóvár

Csongrádi János is "igazoltan" volt távol. Ebben az időszakban Erdélyben járt és rajzolt.


Csongrádi János: Marosvásárhely

Aki nem nyaralt, vagy pihegett valami hűs helyen, az a Kossuth Múzeum hajónál találkozott a Duna-parton.  A hajót 1913-ban építették az Újpesti Ganz-Danubius hajógyárban (már rajzoltunk ott is), akkor "Ferdinánd Főherceg" nevet kapta. A Habsburgok trónfosztása után "Rigó" lett, majd később "Leányfalu". A második világháború után két évid Ausztriában volt, majd hazakerülése után lett "Kossuth". 1976-ig szállította az utasokat, főleg Mohácsról Budapestre. Igazi kofahajó volt. Amikor raktárosként dolgoztam a Népművészek Szövetkezetnél, a Kossuth hozta fel Mohácsról az aratókorsókat. Nekem kellett lemenni átvenni őket a rakpartra és kiskocsival felhúzni a Képíró utcába...
1984-ben újították fel. 1986-tól áll a Lánchíd közelében, mint múzeumhajó (a Közlekedési Múzeum kezelésében) Jelenleg a Vén Hajó étterem működik benne, szimbiózisban egy hajózástörténeti kiállítással: magyar hajók makettjei láthatók benne. 

Rajzoláskor nem lehetett elbújni a nap elől: Szerencsére néhány fa a közelben árnyékot adott.

Az elkészült alkotások: Jó lenne, ha az elkészült képekről egyenként kapnánk fotókat, beszkennelt képeket.
Köszönet a fényképekért Kis Tündének és Rostás Icának.

Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment