Saturday, 24 June 2017

72. közös rajzolás a Normafánál


Aki figyelemmel kíséri blogunkat, érzékelhette, hogy régen jelentkeztem. Más irányú elfoglaltságaim miatt nem vettem részt a közös rajzolásokon, sőt a két rajzolás közötti időkben készült alkotásokat sem fogtam csokorba. Most viszont ráértem felmenni a Normafához. Erre még négyen vállalkoztak a nagy melegben. Sőt, a város felett, az árnyas fák közt sokkal elviselhetőbb volt a hőség. A Normafa kedvelt kirándulóhely Budapest XII. kerületében, 447 méter magasságban. Az itt elterülő tisztás szabad kilátást biztosít a főváros felé és a belső budai hegyvidékre. 
  


Tam Korsun: Panoráma

A Normafa eredetileg egy,  terebélyes öreg bükk volt, mely alatt a mondák szerint még Mátyás király is megpihent, egy másik változat szerint a király születésekor sarjadt ki a fa. A fát többször is villámcsapás érte, és 1927. június 19-én egy villám végleg elpusztította. A fa a Nemzeti Színház tagjainak igen kedvelt kirándulóhelye volt. A színészek, amikor nem volt színházi előadás – ide jártak pihenni, és egy alkalommal, 1840-ben Nyáry Pál átnyújtotta Schodelné Klein Rozália világhírű operaénekesnőnk részére a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót, aki örömében ekkor elénekelte Bellini Norma című operájának Casta Diva nagyáriáját, amely ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti queste sacre antiche piante" (Szűzi Istennő, aki beezüstözöd ezeket a szent, öreg fákat). A Budapesti Művész és Opera Sportkör 1962-ben új bükkfát ültettetett, és 1967-ben emléktáblát is emelt. Az emléktáblán a Normafa története és Devecseri Gábor pár soros verse olvasható a Normafáról.

„Normafa,
Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,
Ünnepi hegymászók vig dala szállt körüled,
Normafa,
Majdanidőn lombod közt éled az ének,
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon.”
Lévay Örs: Emlékoszlopok a Normafánál

A Normafánál és környékén a 20. század közepén alakították ki Magyarország egyik legjelentősebb síközpontját. Ekkor épült a Normafa Síház, ezzel egy időben lesikló pályákat alakítottak ki. Megépült a sísánc, és nemzetközi szánkó versenyek rendezésére alkalmas szánkópályát építettek. Kialakításra került két sífutó pálya is. Mióta a telek enyhék, a síközpont jelentősége alaposan lecsökkent.
Lévay Örs: Normafa síház

A síházban jelenleg étterem működik, a rajzolás után ide vonultunk vissza (van csapolt sör). Itt készült a közös fotó is: 

Ennél persze jóval több rajz is készült:
 Rostás Ica: Panoráma

Horváth Izabella: Örs rajzol

Horváth Izabella: Rétesező


Horváth Izabella: Kapu
Ligeti Zsuzsa: Hármashatár-hegy felé


Ligeti Zsuzsa: János-hegy felé


 Ligeti Zsuzsa: Mezei aszat az Anna réten
 Ligeti Zsuzsa: Panoráma (rossz dátumot írtam rá)

 Ligeti Zsuzsa: Panoráma
Ligeti Zsuzsa: Olvasó lány 
Végül Örs új műfaja, a szalvéta-technika, amire a Síház asztalánál talált rá: 

 Az ihletadó törlőkendő és a mű: 
Papírzsepi ecsettörlő utóhasznosítva, korszerűen, a zero waste jegyében
Olvasd, kedveld, terjeszd!

Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment