Tuesday, 22 October 2019

125. közös rajzolás 2019. október 20-án a Róth Miksa emlékházban


1865-ben született Roth Zsigmond és Duller Mária gyermekeként. Apja és nagyapja is üvegesként dolgozott. Apja műhelyében, majd külföldi tanulmányutakon sajátította el az üvegfestés mesterségét. Önálló „üvegfestészeti műintézet”-ét 1885-ben alapította. Első műterme a Dohány utca 10-ben volt, azután a Német utca 3.-ban, majd a Kender (ma Auróra) utca két, egymás melletti házában (11. és 13.) dolgozott, végül 1911-től a  Nefelejcs utca 26.-ban működött a „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”, 1939-ig. 1897-től üvegmozaik készítésével is foglalkozott. Munkáját művészi szintre emelte, stílusát kezdetben a historizmus, majd a szecesszió  és az art deco illetve ezek ötvözete jellemezte. Számos hazai és külföldi elismerésben részesült: elsőként neki ítélték az Iparművészeti Állami Aranyérmet, az párizsu világkiállításon  ezüst, a torinói  és az  St Louisi (USA) világkiállításon pedig aranyéremmel tüntették ki. Idehaza megkapta a Ferenc József-rend lovagi fokozatát majd pedig a kormányfőtanácsosi címet. A mozaikkészítés technikájának megújításáért az olasz király aranyérmét nyerte el. Évtizedeken keresztül a Magyar Iparművészeti Társulat alelnöke, rövid ideig elnöke volt. Bár több munkája elpusztult, ma is láthatjuk a következő helyeken munkáit:
Országház 
Gresham-palota (ma szálloda)
Osztrák-Magyar Bank, (ma Magyar Nemzeti Bank)
Kultúrpalota (Marosvásárhely)
Városháza (Szabadka)
Rózsák terén álló Szent Erzsébet templom 
Bencés Főapátság Szent István- kápolnája (Pannonhalma)
Fasori Evangélikus Gimnázium díszterme
Fasori evangélikus templom

 A Nefelejcs utca 26. szám alatti épület eredetileg Gelb Sámuel bútorgyárosé volt. Róth Miksa 1911-ben vásárolta meg, majd Petz Samu  tervei alapján építtette át. Ekkor emelték a belső udvarban a három szintes épületet a műhelyek számára.


Az épületek a második világháború során előbb német, majd szovjet katonai térképészeti irodának adtak helyet. 1948-tól a Honvéd Petőfi Akadémia működött itt, ahol politikai tiszteket képeztek a Magyar Néphadsereg  számára. Az épület egyre jobban leromlott, az Országos Szakipari Vállat műhelye lett, aztán szükséglakásként szolgált. Az utcai épület emeleti részén, három szobát hagytak meg az államosítás után Róth Miksa özvegyének, Walla Jozefának valamint Erzsébet, Amália és József nevű gyermekeinek.
A család a rendszerváltás után, részben Ráday Mihály  közbenjárására, az apa hagyatékát Erzsébetvárosnak ajándékozta, hogy szülőházukból Róth Miksa Emlékház nyíljék. A múzeum hosszas munka után 1999 novemberében nyílt meg a látogatók számára.Az utcai épület első emeletén két állandó kiállítást alakítottak ki: a lakásmúzeumot és Róth Miksának a család birtokában maradt legfontosabb üvegfestményei illetve mozaik alkotásai láthatók itt. A ház tetőterében a múzeum kisegítő helyiségeit alakították ki, irodák, műtárgy-raktár, restaurátor-műhely kapott itt elhelyezést. A földszinten pedig 2005 szeptemberében nyílt meg az időszaki kiállítások terme, valamint a Róth Miksa egykori dolgozószobájából kialakított „Róth Szalon”.

Hatan gyűltünk össze ezen a rendkívüli időpontban – délután - meghirdetett rajzoláson. Sajnos Debra eltévesztette az időpontot, szinte sz utolsó percekben érkezett.

A találkozó a bejárat előtt volt. Míg vártunk a többiekre a kapu is megihlette társainkat.

Mag Zsuzsa


Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna


Az udvar, a műhelyépület is téma lett, de leginkább a lakásmúzeum ihlette meg a társaságot.
Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna

Rostás Ica

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna

Rostás Ica

Mag Zsuzsa

Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna

Ligeti Zsuzsa


Mag Zsuzsa

Róth Miksa káprázatos színű üvegmozaikjai és üvegfestményei is megörökítésre kerültek. 

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Jancsik Ferenc

Akinek jobb jpg formátumú képe van az alkotásáról, kérem küldje el nekem, kicserélem.
Ligeti ZsuzsaNo comments:

Post a Comment