Monday, 8 April 2019

110. közös rajzolás Pécsett, 2019. március 23-án

Drávafalvi Mercédesznek megtetszett az oldalunk. Ez arra ösztönözte, hogy még a télen meghívta a csapatot Pécsre rajzolni. Számtalan levélváltás és egyeztetés után március végén látogattunk Pécsre.

Pécset a 2.század végén alapították a rómaiak, Sopianae néven. Azóta lakott hely. A 4. században jelentős központtá nőtte ki magát,, a kora keresztény időkből valók a sírkamrák, amelyek az UNESCO Világörökség részei. 

Szent István püspökséget alapított 1009-ben. Sok átépítés után ugyan, de számtalan emlékét őrzi a székesegyház.


Itt létesült első egyetemünk Nagy Lajos uralkodása alatt. A tavalyi évben a jogi karon rekonstruáltak egy középkori tantermet.


Itt volt püspök Janus Pannonius. 


A 150 éves török hódoltságból jelentős műemlékek maradtak fenn (Jakováli Hasszán dzsámija, Gázi Kászim pasa dzsámija, Memi pasa fürdője. 


A hódoltság után Pécs hamar magára talált, polgárosodott. Ide köthető az Angster orgonagyár, a Litke pezsgőgyár, a Zsolnay kerámia. Egyetemén ma 34 ezer diák tanul. Mindig is soknemzetiségű város volt, a magyar mellett szerb. horvát, német kisebbség él itt. 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt, de ma is mondhatjuk, hogy Pécs a kultúra városa. lakóit és látogatóit színes, izgalmas kulturális programok várják. 

"Hello Budapest😀Pécsett várunk Benneteket március 23.-àn

Gyertek minél többen...a kávét én fizetem, intéztem a városnézést, profi "idegenvezetővel"! Balkán kapuja vár Titeket!" 

Végül a fővárosi csapat nyolc főből állt, kiegészülve két kísérővel - ők a rajzolás alatt más programot csináltak maguknak. A pályaudvaron találkoztunk össze. Mercédesz Siklósról jött, mi Budapestről, egy Aodh O Coiligh (ír) Kecskemétről, ki vonattal, ki autóval, ki busszal. 


A mi időnk szűkre szabott volt, a sok érdekességből  csak keveset tudtunk megörökíteni. Sokat segített Kitti lényegre törő, rövid, ám tartalmas idegenvezetése.

Az idő a legszebb arcát mutatta: kellemesen meleg volt ragyogó napsütéssel. Kívánni se lehetett volna jobbat. Mercédesz elhívta unokahúgát, Kittit, aki idegenvezető. Az ő segítségével ismerkedtünk Péccsel. A csapat kiegészült még  Nagy-Meszler Csabával, aki végig videózott, amibe nagy kegyesen beleegyeztünk.  
A várakozás idejét is kihasználtuk. papírra került a pályaudvar és a vele szemben lévő MÁV Területi Igazgatóság épülete. 

 Szentpéteri Zsuzsa


Káli Mónika

 Káli Mónika

Lévay Örs
Ligeti ZsuzsaSzentpéteri Zsuzsa
 Lévay Örs

 Mag Zsuzsa

Harrach Orsolya

Ligeti Zsuzsa
Sétánk első megállója a Zsolnay szobor volt, mögötte a Mattyasovszky palotával, modern házakkal.

Kitti magyaráz

Káli Mónika

Harrach Orsolya

Mag Zsuzsa

Szentpéteri Zsuzsa

Káli Mónika


Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

A kórház tér felé sétálva aranyos ki utcácskába lehetett belátni, a távolban a tetővel. 
Ligeti Zsuzsa 

Hamarosan feltűnt Jakováli Hasszán  mai nap is működő dzsámija. Az idő rövidsége miatt csak kívülről vettük szemügyre. nehéz "lencsevégre" kapni, mert vagy nagyon közelről lehet rajzolni, vagy az utca túloldaláról,  akkor viszont a nagy forgalom eltakarta.

Káli Mónika

Csongrádi János

Ligeti Zsuzsa


A Kórház térről bekanyarodtunk a Ferencesek utcájába, amely kivezet a Széchenyi térre. 

Ligeti Zsuzsa

Lévay Örs


Még megtekintettük Memi pasa fürdőjét, és meg is érkeztünk ebédelésünk helyszínére, a Balkán Bisztróba. Mercédesz itt dolgozik. Jó szívvel ajánlotta különböző balkáni specialitásokat. Amíg az ételre várakoztunk, rajzoltunk. Kint:

Szentpéteri Zsuzsa

Káli Mónika

Bent

Szentpéteri Zsuzsa

Harrach Orsolya

Az udvaron

Ligeti Zsuzsa

Ebéd után irány a Dóm tér. Itt aztán akadt bőven rajzolni való.

A csapat Ligeti Zsuzsa: Orsi rajzol

 Csongrádi János

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Káli Mónika

Káli Mónika

Itt szakadt szét a csapat. Nekem el kellett érni az 17:10-kor induló Zengő IC-t, Aodh O Coilighnak a buszt. A többiek kocsival voltak, így nem szorította őket az idő, még rajzoltak egy kicsit a Széchenyi téren.

Káli Mónika

Káli Mónika


Szentpéteri Zsuzsa

Lévay ÖrsLévay Örs Drávafalvi Mercédesz

Köszönöm a fotókat Mónikának és férjemnek. A közös rajzolás során készült videót itt lehet megnézni: http://vlogmein.hu/urban-sketchers/?fbclid=IwAR2EGe2g6x4YEDpjGvU1fj0H-D6aaxUYnhXFagHxo6dx8oW25GHIGVDXYC0 

Nagyon élveztük, hogy kimozdultunk Budapestről más városba. Azóta is jönnek az ötletek, hová mehetnénk, ahová nem tart sokáig az odajutás. 
Ligeti Zsuzsa


No comments:

Post a Comment