Tuesday 19 March 2019

109. közös rajzolás 2019. március 9-én a Bábszínházban


Sok sok egyeztetés után sikerült bejutnunk az előcsarnokba, ahol Koós Iván bábjai vannak kiállítva. 



1949 szeptemberében a Mesebarlang együttesből alakult meg az Állami Bábszínház, a korábbi Nemzeti Kamaraszínház játszóhelyén, az Andrássy út 69 szám alatt. A kezdetben kizárólag gyermekelőadásokat játszó intézmény 1951-től felnőtt darabokat is színre vitt.
1971-től a Jókai tér 10. szám alatt játszott a színház, 1976 decemberében költöztek vissza a régi színház helyén felépült épületbe. A Jókai téri helység ezután az intézmény kamaraszínházaként működött tovább. 1992-től az Állami Bábszínház Budapest Bábszínház néven folytatta tevékenységét. A Jókai téri épület ekkor került a Kolibri Színház tulajdonába.
A színház saját társulata napjainkban három játszóhelyen játszik gyermekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadásokat. Mottójuk:"a báb nem korosztály, hanem műfaj". jelenleg is több, felnőtteknek szóló darab van műsoron.
A bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, amelyet minden kor új hagyományokkal gazdagított. Az előadások eszközei, a bábok is nagy változatosságot mutatnak. A Bábszínház előterében  tárlókban Koós Iván bábjai láthatók: Pán Páter, Ali baba és a negyven rabló, valamint Oz, a csodák csodája előadáshoz készültek. Koós Iván Kossuth-díjas báb- és díszlettervező, 1960-tól az Állami Bábszínház tervezőművésze. A televízióban bábtervezőként dolgozott. 1994-95 között a Bábszínház igazgatója, majd 1995-túl haláláig művészeti vezetője. 
A látott bábok mind marionett bábuk, amelyeket fentről mozgatnak. A zsinór mozgatásához két kéz és nagy hozzáértés kell. A bábművész olyan farudak segítségével irányítja a bábot, amelyekre zsinórokat függesztettek. Van olyan zsinór is, amellyel egyszerre két mozdulat is elvégezhető, például a báb az egyik lábát felemeli, a másikat leereszti.

Amíg mi rajzoltunk, bent gyermekelőadás folyt. A rajzolás félidejében szabadult ki a sok gyerek és indult haza. Bár mutattak valamelyes érdeklődést a rajzolás iránt, nem zavartak bennünket. Hamarosan újra csend honolt az előcsarnokban. Nyolcan gyűltünk össze a 109. rajzolásra, ismét új tagot is üdvözölhettünk. Bernadett jól érezte magát, reméljük máskor is jön. A rajzolás végre nagyon kényelmes körülmények között végezhettük: volt egy pad, és a büféből is hozhattunk széket.





Mivel a résztvevők eltérő időben jööttek-mentek, nem készült csoportkép, csak az elkészült munkákat fotóztuk le.


Lehet vadászni: mi a különbség a két kép között?

Kézenfekvő volt, hogy a bábokat rajzoljuk, festjük, de volt, akinek más is a szemébe ötlött:
Káli Mónika

Csokorba gyűjtöttem az Ali baba és a negyven rabló bábjairól készült alkotásokat - úgy tűnik ezeket lehetett legjobba, legkényelmesebben rajzolni:

 Andorka Éva
Ligeti Zsuzsa

Bódi Bernadett


Horváth Iza

Horváth Iza

Horváth Iza

Káli Mónika
Ligeti Zsuzsa


Mag Zsuzsa

Mag Zsuzsa

A Pán Péter bábjaira kevesebb figyelem jutott:
Ligeti Zsuzsa

Bódi Bernadett

Bódi Bernadett

Oz, a csodák csodája bábjairól csak egy kép készült:

Mag Zsuzsa

lehet, hogy változnak az arányok, mert még ketten nem tették fel a facebook oldalunkra alkotásaikat, illetve nem küldték el nekem. Várom Ica és Júlia alkotásai megérkezzenek, akkor pótolom.

Ligeti Zsuzsa


No comments:

Post a Comment