Sunday, 6 January 2019


104. közös rajzolás 2018. december 27-én a Bálnában


Bálna kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központ, félúton a Szabadság és a Petőfi híd között, közvetlenül a pesti Duna-parton. A hajdani Közraktárak felhasználásával épült 2009 és 2013 között. 

A magyar gabona igen jelentős hányadát vízi úton szállították. Ennek a forgalomnak a kiszolgálására épült a ferencvárosi Duna-parton 1874-ben a Fővámház, és mellette Basch Gyula és Krajovics Lajos tervei alapján a Közraktárak  négy csarnoka. Építését 1881-ben fejezték be. 
A 21. század elejére az épületegyüttes állapota leromlott. Kas Oosterhuis holland építész és Lénárd Ilona  építészirodája készítette el az új épület terveit, amely a négy raktárépületből kettőt átriummal kapcsol össze, egyben pedig a Duna-parttal párhuzamosan meghosszabbítja őket egy bálnafej formájú üveghéjjal.


2009-től kezdték az építkezést, de sok huzavona után 2013-ban adták át. A sok jogi és kivitelezés körüli ügyek (az üvegtető beázott), állandó pereskedést jelentett a főváros és a beruházó között. 

A Bálna igazi problémája az épület kihasználatlansága lett. Már a megnyitásakor kétkedő vélemények láttak napvilágot az épület leendő kihasználtsága és népszerűsége kapcsán, mivel nem helyezkedik el túl forgalmas helyen és nem igazán hirdeti semmi az épület kulturális és fogyasztói jellegét, csak látványos külseje és belseje van. Gondot jelentett az is, hogy sokáig alig volt bérlője. A nyilvános találkozóhelynek szánt épületként alig van benne ülőhely, és ami van az is kényelmetlen. A forgalom pangása miatt aztán már ingyen adták oda az üzlethelyiségeket a bérlőknek, akik szerint alig van bevételük a minimális forgalomból. Kiderült az is, hogy az épület még az üzemeltetési költségét sem termeli ki. 

Ottlétünkkor az üzlethelyiségek tört része volt használatban. Egyedül a Mézeskalácsváros előtt volt sorállás. Nagy forgalmat bonyolított le a Bálna déli oldalán működő műjégpálya, és a mellé települt forral bor és hot dog árusok. Két étterem (bisztró) van a Bálnában, mindkettő a magasabb árkategóriába tartozik. 

Egy előnye volt ránk nézve, hogy bent nem fújt a szél, és kellemes meleg volt. Kilencen gyűltünk össze, mindenki hamar megtalálta a neki tetsző helyet.

Jánosnak hamarabb el kellett mennie, így a képen csak nyolcan vagyunk. 

 Andorka Éva

Mag Zsuzsa


Csongrádi János

Ezt Ligeti Zsuzsa rögtön megörökítette:

Mit rajzolt János? Íme:

Az év utolsó rajzikáinak hívta

Az épület is megihlette a rajzolókat:

Mag Zsuzsa (A. Éva háttal ül)


Szentpéteri Zsuzsa
Ligeti Zsuzsa


Káli Mónika: Kint, és bentről ki...

A hatalmas üvegfelület , illetve, ami kívül van és látszik, ez is papírra került. nem a hidegben készült. 


Andorka ÉvaBenti témák:

Lévay Örs

Andorka Éva: Mozgólépcső


Ligeti Zsuzsa: Az üvegtető szerkezete

Harrach Orsolya: Kalapok 


Szentpéteri Zsuzsa: Kávézóban

Szentpéteri Zsuzsa: Sorban állók a Mézeskalácsváros előtt

és végül akik kint fagyoskodtak: 

Mulik Tünde
A képeket a közös fotózásból nagyítottam ki, ezért rossz minőségű. Kérem beszkennelni vagy rendesen lefotózni és feltenni a csoport oldalára, vagy elküldeni nekem (ligetizsuzsa@t-online.hu).

Végül a "fagyos" témák:

Ligeti Zsuzsa

Mag Zsuzsa
Ligeti Zsuzsa: Kezdő

Amíg az unokák korcsolyáznak...

Ligeti Zsuzsa: Haladó

A Bálnában került sor az adventi játék eredményének kihirdetésére. Mag Zsuzsa december elején hirdette meg a játékot. 
"Én egy játékot hoztam nektek. A következő időszakban rajzoljatok minél többet az alábbi témákban, és posztoljátok a facebook oldalunkon. A december 24. éjfélig legtöbb rajzot feltöltők között kisorsolunk egy meglepetést a 104. közös rajzolásunkon a Bálnában! Figyelem! A rajznak a mai naptól kezdődően kell készülnie. Az Urban Sketchers szabályoknak meg kell felelnie, és minden rajzhoz jelezni kell, hogy mely témában készült. Témák:
1. ajándék
2. angyal
3. barátok
4. család
5. csillag
6. díszek
7. fények
8. fenyőfa
9. finomság
10. hála
11. hó
12. játék
13. kályha
14. könyv
15. masni
16. meglepetés
17. Mikulás
18. pulóver
19. sport
20. templom
21. tradíció
22. tűz
23. vásárlás
24. zene'
Kevesen küldték be (tették fel a csoport oldalára) alkotásaikat a játék keretében: A legtöbb rajzért járó pólót Zsuzsa kapta meg

A szita kész van, lehet pólóra, táskára nyomni. 
Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment