Friday, 19 October 2018

99. Közös rajzolás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2018. október 14-én

A Múzeumot 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833‒1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta.
„… a Budapesten VI. kerületi Andrássy út 103. szám alatt lévő villámat… összes tartozékával együtt a Magyar Államnak… hagyományozom oly kikötéssel és feltétellel, hogy az épület gyűjteményem és más állami tulajdonban lévő megfelelő műtárgyak felhasználásával kelet-ázsiai művészeti múzeumnak rendeztessék be, csak erre a célra és egy a múzeummal kapcsolatos ázsiai tudományos intézet céljaira szolgáljon, és ez a múzeum minden időben az én nevemet viselje.”
– Hopp Ferenc, 1919. június 22
 A gyűjtemény a tulajdonos Andrássy úti villájában került elhelyezésre és kiállításra, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma. Ki volt Hopp Ferenc? 
Morvaországban  született, innen költözött az 1850-es években Pestre 13 évesen már optikustanoncként dolgozott Calderoni Istvánnál.  1861-ben betársult az üzletbe, majd 1864-ben átvette a céget. A Calderoni és Társa név megtartásával a vállalkozást továbbfejlesztette. Az optikai műszerek, fényképezőgépek készítése, forgalmazása mellett meghonosította Magyarországon  az iskolai szemléltetőeszköz-gyártást. Bőséges vagyont szerzett munkájával. Híressé vált üzlete a Deák Ferenc és a Váci utca sarkán állt,
Vagyona lehetővé tette, hogy sokat utazzon. 1882  és 1914 között öt Föld körüli utazása volt. Elsősorban Kelet-Ázsia főképp Kína és Japán érdekelte. Indiába első világ körüli útján látogatott el. Itt vásárolt tárgyai (miniatúrák, kerámiák, kasmíri lakkok, márvány dísztárgyak, ékszerek), s az egy évvel később Kínában tett utazásának kincsei is az államra szálltak. A gyűjtemény 1200 kínai tárgyának javát 1883 és 1914 között vásárolta. Három alkalommal lépett a Mennyei Birodalom földjére. Elsősorban távol-keleti emléktárgyakat és iparművészeti remekeket szerzett be. Jó művészeti érzékét bizonyítják a különösen nemes anyagú kínai tárgyak sorozatai, a drágakő-faragványok, a tubákos flakonok, a rekeszzománcok, a kínai lakktárgyak és ékszerek. A keleti művészetek iránti érdeklődése elmélyülésével gyűjteménye fejlesztéséhez az akkor ifjú művészettörténész-orientalista Felvinczi Takács Zoltán ‒ később a múzeummá alakuló gyűjtemény első igazgatója ‒ tanácsait is igénybe vette. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel. 2006-ban már kb. 23 000 műtárgyat tartanak nyilván, különösen jelentősek a japán középkori művészet emlékei és a kínai bronz- és porcelántárgyak.A  teljes múzeumi gyűjtemény kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel. A szakmúzeum állandó kiállító helye 1995 óta a Ráth György  míg a Hopp Ferenc Múzeumban rendszeresen időszaki kiállításokat rendeznek. Utóbbiak tematikusan válogatva mutatják be feliratokkal, fotókkal és jól összeválogatott tárgyakkal egy-egy keleti ország, nép életét, szokásait, kultúráját. 
Ottlétünkkor az ISTEN/NŐ a dévi-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában kiállítást láthattuk - és rajzolhattuk. 


A Hopp-villa körül kialakított kert korának ismert pesti keleti hangulatú kuriózuma volt, s ma is szerves része a múzeum hétköznapjainak,

A gyakori vendég, Cholnoky Jenő felvétele a kertről 1902-ben

A remek őszi idő lehetővé tette, hogy a kertben is rajzoltak a résztvevők. Én sajnos megint lemaradtam erről a remek alkalomról, így csak másodkézből van tudomásom a közös rajzolásról. Köszönöm a fotókat Mag Zsuzsának, Harrach Orsinak és Káli Mónikának. 

13-an tudtak eljönni rajzolni, nagy örömünkre Eduardo Bajzek is, aki a következő, 100. közös rajzolást tartja majd a Fugában. Ő a nemzetközi Urban Sketchers ismert alakja, aki most éppen Magyarországon tartózkodik. sajnos közös kép nem készült, de a rajzokról igen. 


A kertben készült rajzok:
Andorka Éva

 Mag Zsuzsa

 Szentpéteri Zsuzsa

  Szentpéteri Zsuzsa

 Valkovics Orsolya

Káli Mónika

 Valkovics Orsolya
Harrach Orsolya

Amik bent készültek
Andorka Éva

Eduardo Bajzek

Valkovics Orsolya

Valkovics Orsolya

Lévay Örs

Lévay Örs

Lévay Örs

Még néhányan nem töltötték fel alkotásaikat a csoport oldalára. Várom  Tamás, Ica, Tam munkáit. 

Ligeti Zsuzsa
No comments:

Post a Comment