Monday, 12 February 2018

82. Közös rajzolás a Tropikáriumban

2018. február 4-én délelőtt

A Tropicarium ötlete egy Svédországban élő magyar üzletember, Farkasdi Károly nevéhez fűződik. Ő és családja fejlesztette ki és valósította meg Budapesten azt az egyedülálló tartalmat, melyet a Tropicarium képvisel. Az állatkert bemutatja az édesvizek halvilágát, beleértve a hazai faunát is, a trópusok élővilágát és a tengerek hihetetlen fajgazdagságát is. Összesen 7 cápa, további 400 halfaj és több tucatnyi trópusi állat csodálható meg a nyolc teremben.

Nyolc hónapig zajlott az intenzív építő munka, hogy a Campona Bevásárlóközpont impozáns épületében 2000. május 26-án megnyithassa kapuit Közép-Európa egyik legnagyobb tengeri akváriumát is bemutató, közel 3000 m²-en elterülő Tropicarium-Óceanárium. Több száz tonna beton és vas került beépítésre és elhelyezték a zavartalan működést biztosító, speciális csúcstechnológiával rendelkező szűrő- és tisztítóberendezéseket, informatikai rendszereket is. A dekoráció legnagyobb részét saját kezűleg készítették a Tropicarium szakemberei. Az állatok beszerzése komoly feladatot jelentett, hiszen a szállítás megoldása mellett a behozatali engedélyezése megszerzése is körülményes volt. A halászott és tenyésztett állatok Floridából és Franciaországból érkeztek. 

A cápák behozatala igen drága, mivel az átlagosan 12,5 ezer dolláros állat több tonna vízben érkezik. Az állat maga és a szállítás 36,8 ezer dollárba került, ám volt olyan alkalom, hogy 38 ezer dollárért külön repülőt kellett bérelni. Emellett a tengeri só megvásárlása és bekeverése is bonyolult folyamat.  A tengeri akváriumokban használt vizet helyben állítják elő, speciálisan sóval és „csapvízzel” készítik. 2 óra alatt körülbelül 2 millió liter víz fordul meg a szűrőház berendezéseiben.
A Tropikárium szakemberei a vasárnapot javasolták rajzolásra, mert szerintük szombaton szokott lenni a nagy tömeg. Mi úgy tapasztaltuk, ezen a vasárnapon az egész főváros ott tolongott a sötét derengésben. 
Sokan gyűltünk össze, de a bejárat után azonnal elvesztettük egymást a tolongásban és a sötétben. Mint utólag kiderült, azért mindenki talált magának rajzolni valót.
Akiket a környezet nyűgözött le, és a nézelődők:
Rostás Ica


 Rostás Ica
Harrach Orsi
Az egzotikus állatok is rajzlapra kerültek:

Mag Zsuzsa

 Nagy Erika

 Nagy Erika

Olga Lo
"A modellem kaméleon volt, és először függeszkedett a ketrec tetején. De aztán annyira érdeklődött iránta hogy lejött és rám nézett egy órán keresztül. Lehet, hogy ez a szerelem?"

A halak mindenkit megbabonáztak:
Szentpéteri Zsuzsa

 Szentpéteri Zsuzsa

 Nagy Zsuzsa

 Nagy Zsuzsa
 Lévay Örs
"Nagyon macerásnak tűnt eleinte az állandóan és gyorsan mozgó halak rajzolása, de aztán kiderült, hogy szinte mániákusan róják a köreiket és így pl. a cápát kb. 8-10 kör alatt egész pontosan lerajzoltam. Minden kör alatt egy részletet rajzoltam le.""Kicsit lassan ment a Tropicariumban rajzolt halak azonosítása, de végül megvagyok vele!"

Lévay Örs


Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Harrach Orsi

Horváth Iza


Horváth Iza


"Se ember, se állat nem maradt ott nyugton - egyedül a szemetes kuka nem mozgott  Izgalmas élmény volt a rajzolás."

Nevéhez illően trópusi meleg volt, a negyedóránkénti trópusi zápornak köszönhetően ráadásul fülledt meleg is volt. Most először éreztük úgy, hogy a két órás rajzolás épp elég volt. Boldogan vettünk mély, oxigén dús  levegőt, ahogy kiléptünk.
 A csapat 

A rajzok egy része

"Szuper hely volt! Nem tudom, kinek az ötlete volt, de nagyon hálás vagyok érte"  

Lévay Örs

Még néhányan tartoznak a kész művekkel - mihelyt érkeznek, kiegészítem a blogot. Ha valaki nem tudja beszkennelni, lefotózni, segítek. Írjon a facebookon privát, megbeszéljük a lehetőségeket.

Köszönet Lévay Örsnek a remek pecsétekért.

Kérlek benneteket, minél többen osszátok meg a blogot. A cikk alján lévő kis izékre kell kattintani. Elküldheted e-mailként, vagy megoszthatod a facebookon, Twitteren, G+-on. 

Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment