Wednesday, 9 November 2016

57. közös rajzolás 

november 5-én a Hold utcai csarnokban


   Tavaly a Nagyvásárcsarnokban voltunk a Vámház körúton. A hideg idő beálltával is szélvédett, viszonylag melegebb helyet kerestünk, valamint a tervezett könyvünkhöz jellegzetes magyar ételeket. 
A Hold utcai csarnok már nem tud igazi csarnokként működni, a belváros szívében már nincs annyi lakos, aki eltartaná. Hivatal van mindenütt. Mindig is drága volt, most is. Nemrégen tanyafelújítási pénzből felújították. A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi, tanyafejlesztési pályázatán az V. kerületi önkormányzat 226 millió forintot nyert el a Hold utcai vásárcsarnok felújítására. (Az elnyert összegen felül 10% önrésszel járult hozzá az önkormányzat a projekthez.) A pályázatot többek közt „tanyai termékek értékesítését biztosító, önkormányzati fenntartású, helyi, termelői piacok létesítése, fejlesztése” témában írták ki. Az V. kerületi korszerűsítés célja – a pályázati kiírásnak megfelelően – az volt, hogy elősegítsük a vidéki és tanyasi termelők termékeinek piacra jutását, valamint hogy a kerületi lakosok friss, garantáltan jó minőségű, magyar termékekhez juthassanak Belváros szívében, közvetlenül a termelőktől.


    A földszinten még lehet találni néhány viszonteladó zöldségest, két hentest, egy kenyerest. Mindenki a helyi, magyar  termelőket hirdeti, még a banánt eladó is. A helyi lakosságot nem érdekelt a tanyasi áru, más után kellett nézni. Az emelet gasztronómiai vállalkozásai hozzák be ma az embereket, akiknek zöme külföldi.
Amíg rajzoltam, csoportokban érkeztek, idegenvezetővel, délben pedig zsúfolásig megtelt velük az emelet.     Míg régebben a piacok elsősorban a környékükön élők napi szükségleteit elégítették ki, addig manapság a világ nagyvárosaiban már inkább nyüzsgő turistacélpontok. A híres európai evőpiacoknak – mint például a londoni Borough Market, vagy a bécsi Naschmarkt – már sokkal inkább az etetés a fő funkciója, az árusítás csak másodlagos (de még mindig nagyon fontos!). Ezeken a piacokon csak magas minőségű prémium – divatos kifejezéssel élve – kézműves és/vagy bio termékekkel lehet megjelenni, legyen az zöldség, hús, sajt vagy kenyér. A piacokon működő evőhelyek tulajdonosai azt is hamar felismerték, hogy annál jobban megy nekik a bolt, minél sokszínűbb a piac ételkínálata. Így aztán A Hold utcai gasztrocentrumban találkozhatunk olasz, thai, kínai, orosz, magyar ételekkel.Egy szóval úgy tűnik, jó helyre jöttünk rajzolni. Ismét volt külföldi vendégünk: Helena Nemec Horvátországból. Új tagokkal is gyarapodtunk, reméljük máskor is üdvözölhetjük őket: Sinkovics Brigitta és Fedoszejev Lilla személyében.
A rajzoló csapat. A kép Tam férje jóvoltából mindenkit ábrázol.

 A csarnokban is hideg van.

 Amikor a modellt megeszik.

 A zsírkrétával nem könnyű boldogulni.

Együtt kávézva könnyebb a rajzolás

A piacon dolgozók hamar felfedezték, hogy a rajzolók ellepték a csarnokot. Volt aki kedvesen állt a dologhoz, volt, aki elhajtott. 

Az ételek voltak a főszereplők:

 Nagy Erika: Örs lángosa
 Nagy Erika Libatöpörtyű

 Nagy Erika: Marhafelsál
Tam Korsun: Lángos

Lévay Örs: Lángos modellel együtt

Ligeti Zsuzsa: Fokhagymafüzérek

Az árusok csak ezután következtek:
Ligeti Zsuzsa: Erdei vad bolt

Ligeti Zsuzsa: Hentes

Mészáros Miki: Zöldséges
Mészáros Miki: Hentes


Mészáros Miki: Sajtbolt

Mészáros Miki: Őstermelők

Nagy Zsuzsa: Sajtbolt


Szilágyi Lilla

 Rostás Ica

Fedoszejev Lilla

Sinkovics Brigitta

Tam Korsun: Hentes

Nagy Zsuzsa: Lángossütő

Mészáros Miki: Kérek egy lángost

Az épület is megihletett néhányunkat: 

Helena Nemec


Ligeti Zsuzsa

És végül az étkezők adtak témát:
Mészáros Miki

Mészáros Miki

Ligeti Zsuzsa: Készül az ebéd

Mészáros Miki: LátványkonyhaSzilágyi Lilla

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

És aki nem hagyta ki a rajzolók lerajzolását: 
Mészáros Miki: Ica és Zsuzsa rajzol


A közös rajzoláson készült alkotások egy része. Ennél több készült, remélem Örs feltölti őket a netre. és akkor ide tehetem őket. 
Ha nem jól emlékszem a nevekre, szóljatok. A hiányzó rajzokat elküldhetitek, felteszem.
Olvassátok, terjesszétek, osszátok meg, a linket e-mailben is el lehet küldeni az barátoknak. 
Ligeti Zsuzsa

No comments:

Post a Comment