Sunday, 30 October 2016

56. Közös rajzolás a Dohány utcai zsinagógánál 

október 22-én


Budapest mindig is a zsidó kultúra egyik meghatározó központja volt, így nem csoda, ha itt található a világon a második legnagyobb zsinagóga.  A Dohány utcai Zsinagógát 1859-ban építették, neo-mór stílusban, 3000 fő befogadására alkalmas. Nem csak imaházként üzemel, itt található a Magyar Zsidó Múzeum is. A neve már elárulja, hogy a Dohány utcában található; egész pontosan a Kiskörút közelében, a zsidó negyed hagyományos bejáratánál. 

Ehhez a környékhez erősen kötődik a Holokauszt emléke - ez az utca határolta a zsidó gettót a II. világháború idején, és mai napig a magyar zsidóság központja. 
A zsinagóga építésére – másfél évszázaddal ezelőtt – pályázatot írtak ki, amelyre a kor olyan legjelesebb mérnökei nyújtották be javaslatukat. Végül Ludwig Förster (1797–1863) német építész, a bécsi akadémia tanára nyerte el a pályázatot mór stílusú zsinagógatervével. Ősi előírások szabják meg  a zsinagógaépítő munkáját. Mindenekelőtt a zsinagóga homlokzatának keletre, Jeruzsálem felé kell néznie: ezért keletkezett egy kisebb törésvonal a Dohány utcai zsinagóga bejáratánál, ami eltér az utca irányától. 1929 és 1931 között a zsinagóga egész környezetét felújították. Akkor emelték a mai Zsidó Múzeumot (hivatalos nevén Zsidó Vallási és Történeti Gyűjtemény), a kupolás Hősök templomát, amely az első világháborús zsidó hősök emlékét őrzi. 

A világhírű, zsidó és magyar felmenőkkel rendelkező Estée Lauder 5 millió dolláros adományával 1991-96-ban felújították a már igencsak rossz állapotban lévő épületet.
A kert mellett van a Holokauszt-emlékpark. Itt látható a Varga Imre által tervezett, vörösgránit talapzaton álló, a múzeum ismertetője szerint „szomorúfüzet mintázó [fém] a Holokauszt áldozatainak emlékműve”, amelynek leveleire ki-ki felvésetheti meghalt hozzátartozója nevét. Létrejöttét Tony Curtis által életre hívott Emanuel-alapítvány támogatta.


Bár a nap sütött, a levegő hűvös volt. Ennek ellenére sokan jöttek a közös rajzolásra. Új taggal is gyarapodtunk, Szilágyi Lilla most volt velünk először. Vendégrajzolónk is volt, Melanie Svájcból (a képen balról a harmadik). Őt elkísérte a férje is.  Tom Kasun pedig elhozta a lányát - mi a húgának néztük. A képen sajnos nincs rajta Avanti Tóth Péter, neki még a fotó készítése előtt távoznia kellett. A Dohány utcában találtunk egy kis török éttermet, ahol elfértünk, csak éppen a fotózáshoz nem volt semmi fény...


Ki így-ki úgy keresett magának napos, szélvédett zugot a rajzoláshoz. 
 Örs
 Melanie
 Miki
 Ica
 Lilla
Péter, Hajni és Zsuzsa


 Tóth Avanti Péter
 Szilágyi Lilla
 Szilágyi Lilla


Mészáros Miki

Kis Tünde


Ligeti Zsuzsa

Rita Korsun

Lévay Örs
Ligeti ZsuzsaLigeti ZsuzsaKis TündePersze a zsinagógán kívül más is a rajzpapírokra került. A szomszédos utcák, terek kínálták a témát. 

 Mészáros Miki: Madách tér


Mészáros Miki: Rumbach Sebestyén utca

Ligeti Zsuzsa: Rumbach Sebestyén utca ?? Zsidó Múzeum

Rostás Ica: Zsidó Múzeum

Lévy Örs: Zsidó Múzeum

Kis Tünde: Zsidó Múzeum


Ligeti Zsuzsa: Astoriánál

Szilágyi Hajni
Ligeti Zsuzsa: Dohány u 5a udvara

Ligeti Zsuzsa: Király utca

Ligeti Zsuzsa: Károly körút

Nagy Zsuzsa: Károly körút

 Ligeti Zsuzsa: Deák téri templom


Mészáros Miki: Deák téri templom
Rostás Ica: Holokauszt emlékműSzilágyi Lilla : A zsinagóga oldala

Az embereket, jeleneteket továbbra is szívesen rajzolunk

Nagy Zsuzsa

Mészáros Miki: Zsuzsa és Hajni

 Mészáros Miki: Beszélgetők
Mészáros Miki: Padon

 Mészáros Miki: Robogó
Ligeti Zsuzsa: Sörözők a Madách téren
Ligeti Zsuzsa: Koldus az aluljáróban

Sajnos még nem mindenki töltötte fel alkotásait, így ezeket csak a közös képen tudom megmutatni:


Továbbra is várom a rajzokat. Utólag is be tudom illeszteni a blogba. Ha hibásan írtam valakinek a nevét, rosszul emlékeztem, írjatok!
Ligeti Zsuzsa
No comments:

Post a Comment