Wednesday 24 January 2018

81. Közös rajzolás 2018. január 20-án a Műjégpályánál


A Városligeti Műjégpálya elődje 1870. január 29-én kezdte meg a korcsolyázó tömeg fogadását, bár már 1830-ban korcsolyáztak a tó jegén.  A jégpálya megnyitását a Pesti Korcsolyázó Egylet tette lehetővé, aki hosszas és kitartó közbenjárás után engedélyt kapott a városi tanácstól, hogy a Városligeti tó egy részén minden télen korcsolyapályát alakítson ki, amin a pesti hölgyek és urak díjtalanul élvezhetik a korcsolyázás minden örömét. Az első „korcsolyacsarnokot” a tó partján felállított kéthelyiséges kis fabódé testesítette meg, ami 1874-ben tragikus módon leégett. Ezt követően a városvezetés végleges engedélyt adott az új épület megépítésére, ami pár éven belül fel is épült Lechner Ödön építész keze alól kikerült tervek alapján. 



1986-ban átalakították, gépház és a kondenzátortelep került beépítésre, új, neobarokk épület került a régi helyére, Francsiek Imre alkotása.  Bár korábban is tervezték műjégpálya építését, az első világháború megakadályozta a tervek megvalósulását. Végül 1923-ban épült meg a műjégpálya. A tómeder betonjában 62 km hosszú csővezetéket fektettek, melyben sós víz keringett és amelyet a zárt rendszerben elpárolgó ammónia mínusz 7-14 fokra hűtött le.  A háborús károk helyrehozatala után napjainkig kisebb-nagyobb gépészeti átalakítások történtek. átfogó rekonstrukcióra 2011-15 között került sor  
Bár azóta több helyen is működik a fővárosban műjégpálya, továbbra is ez a legszebb. Tanúsíthatják azok, akik részt vettek szombat délelőtt a közös rajzoláson. 
  

Örs meg is örökítette a látványt az ablakon keresztül


Ehhez persze először be kellett jutni a melegbe. Az épületben működő café a Műjégpályától eltérő módon nem 10-kor, hanem 11-kor nyitott. Addig a hirtelen komolyra forduló téli időben a hóba lehetett rajzolni.



A kész mű

A hó nem tántorított el senkit a rajzolástól 

Bent a melegben mégis más...





A csapat


,,, és a kész alkotások

Örs Remek bélyegzőket készített, amelyet a közös rajzoláson készült alkotásokra lehet elhelyezni. Néhányan éltek is vele. 

Akiket a környezet ragadott meg:
 Mészáros Miki
 Mészáros Miki

Harrach Orsi

Nagy Erika

Lévay Örs

Mészáros Mikit a korcsolyázók mozgása ragadta meg:












Egyenlőre ennyi alkotást sikerült becserkésznem, A sok résztvevő sok alkotására van itt hely bőven. Várom.
Nekem sajnos ki kellett hagynom ezt a közös rajzolást, mert a héten szürke-hályog műtétem volt. Azért a szemklinikán sem unatkoztam. Első rajzom a műtét után (jobb szememen kötés)


Ligeti Zsuzsa







No comments:

Post a Comment