Wednesday 8 June 2016

Egy délelőtt Alvaro Castagnettel a Fugában

2016. június 5. 

Hosszas előkészítés után sikerült megnyerni a nagy akvarellfestőt, hogy Budapesten mutassa be művészetét. A Fugával közösen szerveződött a június 5-i alkalom. Sikerült olyan árat kialkudni, mely a fővárosi rajzolóknak is megfizethető volt. Sokan voltak kíváncsiak rá, pedig a beszélgetés angolul zajlott. A városi rajzolók túlnyomó többsége akvarellt készít, ezért különösen izgalmas volt az alkotási folyamat. 












Így ír  az egyik résztvevő élményeiről:

Ma végre találkoztam a világ egyik leghíresebb akvarell festőjével, aki egy bemutató erejéig hazánkba utazott. Hónapok óta vártam ezt a napot, mert nagy példaképem ő ás kíváncsi voltam, milyen testközelből látni, ahogy alkot. Lassan teltek a várakozás utolsó percei, már nagyon izgatott voltam majd nyílt az ajtó és hangos köszönéssel, mosolyogva megjelent gyönyörű feleségével Alvaro Castagnet. El sem hittem, hogy ott állok mellette. Pár perc múlva hozzá is kezdett a bemutatóhoz. Játszi könnyedséggel rajzolta fel a vázlatot, s az ecset is úgy siklott a papíron, mint lágy szellő, mely a kalászt végigsimítja. Sorra jöttek a színek egymásra, különleges színharmóniát alkotva. Közben mesélt a technikáról, színekről, az életéről. Fantasztikus ember. Szenvedélyes és nyílt szívű. Világszerte tart méregdrága workshopokat, de nem volt irigy megosztani velünk trükkjeit, pedig mi csak töredékét fizettük, amit másutt kapna a világban. Olyan mélyrehatóan beszélt arról, hogyan érhető el egy ilyen magas szint a a festészetben, hogy szinte könnyekig meghatódtam attól, amit és ahogy mondott. Amíg az ember a technikát gyakorolja, addig nem művész, mert nem tud szárnyalni. Az elméje rabja csupán. Az alkotás pedig messze áll az elmétől. A művész akkor kezd kialakulni, amikor elengedi a technikát és szívből fest. Vedd észre a különleges színeket, fényeket, formákat. Hangulatot fess, ne épületet vagy tárgyat. Azt is hozzá tette, hogy az a baj az emberekkel, hogy a boldogságot keresik egy életen át. Az elméjükkel. Számokkal, teljesítménnyel, mértékegységekben akarják mérni a boldogságot. Pedig olyan egyszerű lenne, ha ezt mind elengednénk, s megtanulnánk a szívünkkel látni. A művész itt kezdődik. Amikor nem a megélhetés miatt alkot, hanem szívből. A technika abbahagyása után indul a boldogság, amely elvezet a mesterműhöz. No aszt hiszem, az ilyen pillanatokért érdemes élni. S bár tudom, hogy hosszú,út vezet még a mesterművemig, de ha ilyen inspiráló emberekkel találkozhatom, élvezet lesz eljutni a boldogság kapujáig.



Molnár Regina

Egy másik résztvevő gy emlékezik vissza:

ALVARO CASTAGNET-ről hallottam, hogy nagyon impulzív festő, ezt vasárnap a FUGá-ban személyesen is megtapasztalhattam. Ritkán érkeznek hozzánk a világában elismert akvarellista nagyágyúk, így minden mozdulatát lestük, és igyekeztem minél több alkotó energiát beszívni, merthogy "Painting is an illusion. Art is inside, art is magic" - mondta. 
Könnyű ceruzás skicc után könnyedén dobta fel az eget, az épületek foltjait. Égetett sziéna, párizsi kék, kadmium sárga, umbra... Gyors magabiztossággal váltogatta az ecseteket, vízzel spriccelt, szárított és folyatott. Izgalmas volt látni, hogyan építi fel a kép rétegeit. Közben lendületesen mesélt az életéről (Uruguay-i születésű, dél-amerikai temperamentum), hogy neki mit jelent festeni. A fociról is bőven beszélt, s arról, a festés technikáját gyorsan meg lehet tanulni , de a művészet a belsőből fakad. A képnek többet kell adni, mint a látvány pontos megörökítése. Sőt. a látvány csak inspiráció, a művészet belülről fakad. Felesleges az ablakok számolgatása, az arcok és más részletek pontos ábrázolása, mert az nem akvarell festészet. A kép gyorsan elkészült. Könnyed mozdulatokkal dobott fel csúcsfényeket, húzott meg póznákat és jelölt pár épület-csúcsot. Igazi expresszív festő, áradt belőle az energia, a magabiztosság és a talentum. Órákig elnéztem volna még. A képei nagyon egyediek, minden lényegest elmondanak róla, így a továbbiakban beszéljenek helyettem:






Kis Tünde

Akik lemaradtak a Fuga-beli délelőttről, megnézhetik videón, hogyan dolgozik a mester:
https://www.youtube.com/watch?v=QgVpJ6lLV0U

Castagnet egyik workshopról utazik a másikra. A június 5-én még Budapesten volt, 10-én már Spanyolországban, Almeriában tart kurzust. Aztán Málta, újra Spanyolország , majd USA körút következik.
Köszönjük, hogy hozzánk is ellátogatott. és köszönjük Nagy Zsuzsának, aki kitartó szervezéssel mindezt elérte. 
Ligeti Zsuzsa




No comments:

Post a Comment