Tuesday 17 May 2016

Készíts egy jó rajzot! 

Az ember és környezete a kompozícióban. 

Workshop Szoboszlay Andrással április 23-án a Fugában 



Az első pont ami az alkotáshoz szükséges egy nyugodt, inspiratív 
tér, egy jó kávé és a megfelelő eszközök - mondta Szoboszlay 
András még a workshop előtt. Sőt bemutatta, ő milyen 
eszközökkel dolgozik: 


Mennyire dolgozod ki, és hol fejezed be a rajzod? Mikor van kész? 

Ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a workshop 

résztvevői. 







Nagy Erika, az egyik résztvevő így emlékszik vissza: 

"Április 23-án Szoboszlay András grafikus tartott nekünk workshopot, ahol ismét szép számban gyűltünk össze: a csoport jelenlegi tagjai és az érdeklődők, akiket reméljük viszontlátunk csoporttagként a továbbiakban. Ki ne szeretne jó rajzokat készíteni? Ezzel az ambícióval vágtunk neki a napnak. 

András az esemény első részében a Fuga előadótermében rövid áttekintést adott szakmai hátteréről, bepillantást nyerhettünk munkáinak kulisszatitkaiba. Jelenleg szabadúszó grafikusként dolgozik: falfestményeket, 3D-s képeket készít illetve rajzolja a budapesti mindennapi életet. Ez utóbbi pontosan az, amivel mi is foglalkozunk. András a Hunyadi téri piacról készített néhány fotót. Papír és néhány toll segítségével mutatta meg nekünk, hogy készül egy rajz: hogyan válasszuk ki egy forgalmas/zsúfolt téren, hogy mi legyen benne a kompozícióban, mit hagyjunk el, illetve hogyan töltsük meg a képet élettel, akkor is, ha éppen nem történik semmi különös. Bátran használjunk fel figurákat és helyezzük őket kontextusba akkor is, ha a való életben nem pont úgy történtek a dolgok. Így lett a téren üldögélő két fáradt embert ábrázoló fotóból, egy flört jelenet a rajzon: a piacról hazatérő szépasszonyt sóvárogva vizslató amorózó.







A második részben kimentünk a szabadba, hogy kipróbáljuk a tanultakat. Gyönyörű idő volt (az április végi "tél" előtti utolsó meleg nap). Az egyetemi könyvtár lépcsőjére telepedtünk és a téma a könyvtárral szemben lévő kereszteződés volt. 

Első lépés: kis bélyegképen vázlat készítése. Ez abban segít, hogy próbáljuk meg a perspektívát előzetesen felmérni illetve a kompozíciót "belőni", hogy a nagy képen, már magabiztosan merülhessünk el a részletekben. András közben kedvesen javítgatta a hibákat - ami valószínűleg még a kis képnél is többet segített.






A második lépés a kompozíció elkészítése volt részletesebben. Aztán jött a modell! Modellünket belehelyeztük a kereszteződésbe (hál' isten nem esett baja 😊 ). És kész is az élettel teli kompozíció.


Köszönjük András!" 

Nagyon jó volt veletek lenni, és látni arcotokon a figyelmet és lelkesedést. Büszkén mondhatom, hogy az elméleti rész meghozta gyümölcsét, és a jelenlevők közül mindenki nagyon jól megbirkózott azzal a tapasztalt rajzolóknak is kihívást okozó feladattal, amit vezetésemmel odakint rajzoltunk. Remélem meghoztam a kedvet, hogy alkossatok. Találkozunk legközelebb.

Szoboszlay András

No comments:

Post a Comment