Tuesday 19 January 2016

Interjú Zsóka László festőművésszel

VÍZ ÉS PIGMENT
Akvarell workshop a FUGA – Budapesti Építészeti Központban

Zsóka László négy évvel ezelőtt kezdett el ismerkedni az akvarell technikájával. Ez az alkotási módszer annyira magával ragadta, hogy a benne rejlő lehetőségeket és az alkotás élményét most a nagyközönség számára is elérhetővé teszi. A fiatal művész január 23.-án, közös festésre hív minden érdeklődőt, a FUGA Budapesti Építészeti Központba. Az esemény kapcsán a technika érdekességeiről kérdeztük. 

Mi vonz téged leginkább az akvarell festésben?
Számomra ez a technika a művészi szabadságról szól. Az alkotás gyors és lendületes, könnyed, de mégis erőteljes. Amikor a látványvilág már kiszámíthatóvá válik számunkra, akkor is képes teljesen átírni minden róla alkotott szabályt. Elég egy csepp víz, egy fröccsenés és minden másképp alakul, így sokszor a véletlenből születnek fantasztikus felületek.


Hogyan szerettél bele ebbe a technikába?
Egyszer egy esti séta alkalmával Budapesten. A lámpafények játékát figyeltem a pubok, éttermek falain, teraszain és arra gondoltam, mi lenne, ha akvarellel próbálnám meg visszaadni azt, amit látok. Így született meg a Let's start the night! című képem.

Milyen eszközökre van szükség egy akvarellel készítéséhez, milyen fortélyai vannak a technikának?
Elsősorban egy nagyon jó ecsetre és papírra. A festék minősége is fontos természetesen, de számomra az első kettő a leglényegesebb. Papírból mindig 300 grammos, érdes felületű akvarell papírt használok, Az Arches és Saunders Waterford márkákat tudnám ajánlani. Festőállványnak mindenképp olyat válasszunk, amin gyorsan és egyszerűen tudjuk állítani a dőlésszöget, a víz folyásának irányítása miatt. Műanyag ecsetet ne használjunk, érdemes beruházni egy-két jobb minőségű mókus szőr ecsetre.

Mennyi időbe telt, amíg sikerült megszelídítened a vizet, hogy tudatosan irányítani tudd?

Azt hiszem nagyjából két évnyi akvarellezés után kezdett tudatossá válni az, amit csinálok, de persze ez egy olyan dolog, amiben sosem lehet elég jó az ember. Minden képpel újabb és újabb lehetőségekre lelhetünk, és minden elrontott kép egy újabb tanulság.




Vannak kedvenc kompozíciós témáid?
Igen, a városi utcák, terek, kávéházak. Leginkább az adott hely hangulatára koncentrálok, szeretem a képet tele festeni nyüzsgő tömeggel, emberekkel. Es imádom a napernyőket!

Milyen különlegességekkel tudod igazán látványossá, változatossá tenni a képeidet?
Az akvarell rengeteg lehetőséget rejt, gyakorlatilag bármit megtehetünk a víz segítségével. Egy kis permetező palackkal fantasztikus dolgokat művelhetünk a már papírra felvitt pigmenttel.

Kiknek ajánlod ennek a technikának a kipróbálását?
Mindenkinek, akármennyi ismerettel is rendelkezik a festészetben. Nagyon várom, hogy másokkal is megismertethessem ezt a technikát, biztos vagyok benne, hogy a résztvevőkkel együtt nagyon jól fogjuk érezni magunkat a festés során. Remélem, hogy az én ismereteim is rengeteg dologgal bővülnek majd, ugyanis egymástól lehet a legtöbbet tanulni, amire egy közös alkotás tökéletes lehetőség.


Hogyan épül fel egy ilyen interaktív, közös festés?
Egy közös beszélgetéssel kezdünk, az akvarellről, egymásról, magunkról. A téli időjárás miatt most nem a szabadban, hanem fotóról fogunk festeni. Elkészítek egy akvarellt a saját vízióm szerint, közben megpróbálok minél többet beszélni a színekről, a kép felépítéséről, a víz és pigment arányáról. Ezután a workshop résztvevői is elkészítik saját képüket, amiben igyekszem minél többet segíteni tapasztalataimmal, tanácsaimmal.

Mivel ez az első ilyen rendezvényed vannak a partnereid a szervezésben?
Az Urban Sketchers Budapest egyesület vezetője, Nagy Zsuzsa rengeteget segít a szervezésben, neki köszönhetem, hogy a FUGA Budapesti Építészeti Központban tarthatom a workshopot. A FUGA mindent biztosít, amire szükségünk lesz, ennél jobb helyet nem is találhattunk volna egy ilyen rendezvényre.



Vannak kedvenc "akverellistáid"?
Persze! Joseph Zbukvic, Herman Pekel, Alvaro Castagnet és Daniel Barkley. Természetesen William Turner elkerülhetetlen, ezen felül Vaszilij Kandinszkij akvarelljeit is szeretem.

Az interjút készítette: Sipos Tünde
További információ:      www.facebook.com/lzswatercolour
                                    
www.budapestsketchers.blogspot.hu


No comments:

Post a Comment