Monday, 22 June 2015

23. BSk Esti Közös Rajzolás / Group Sketching at night

Képes élménybeszámoló / Account of our experiences with pictures

Június 13. 


Igazán jó móka volt az esti rajzolás, és meglehetősen próbára tette berögzött látásmódunkat. Az esti rajzolás egyik fontos titka, hogy át kell fordítani a fejünkben azt a kallantyút, ami azt szabályozza, hogy mit rajzolunk erősebb tónusokkal és mit halványabbakkal. Ugyanis este az látszik hangsúlyosabban, ami fényesebb, pont ellenkezőleg, mint nappal, így erősebb tónusozással emeljük ki a fényben fürdő foltokat és részleteket. Ha ezt  előzőleg fejben sikerül megoldani, akkor már nyert ügyünk van, és mindössze ennek megfelelően kell rajzolni! 

Volt emellett más fontos tanulság is. Egyrészt nehéz a sötétben lévő fekete papírt látni, különösen  azt, hogy mit rajzolunk, miután a "modell" amit nézünk annál jóval fényesebb, és a papírra tekintve szemünk csak lassan szokja meg a sötétet. Legközelebb esetleg próbálkozhatunk fejlámpával, de talán egy lámpaoszlop is megteszi :)

A másik érdekesség, hogy a városi lámpák sárga fényű nátriumlámpák, így a papíron a rajzokat a színes fény egyszínűvé teszi, s csak a fotózás során használt vakufény hatására derült ki, hogy milyen színpompásak is lettek a képeink! Igazi meglepetés volt látni, hogy mit is alkottunk igaziból :)

***

It was really fun to draw at night, and it rather put our old way of seeing things to the test. The main secret of night drawing is that we have to turn our toggle to the other way. This toggle in our head which controls what we draw with higher tones or with lower. As a matter of fact - unlike drawing in the daytime - at night it seems more prevailing which is brighter, so we use „higher” tones for the patches and details bathed in light. If previously we can manage this turn in our head, than we are for it, and this is the way we have to draw.

Beside this, we had another significant lesson. It is that it’s hard to see the black paper in the dark, and especially what we draw, because our model is much brighter, and when we look at the dark paper, our eyes can adapt hard to the darkness. Next time maybe we can use headlamps, or just a lamppost :)

The other funny fact is that in the city there are sodium-vapor lamps, so their yellow light makes the drawings monochromatic, and only the flash light we used for taking photos revealed the true colour orgy of our pictures. It was really a surprise seeing what we created :)
No comments:

Post a Comment