Friday 22 May 2015


20. BSK a FUGÁBAN:
MESTER BORI: Madártávlat és atmoszféra
Április 26




Mester Bori grafikus-építész és művészettörténész előadása és beszélgetés a terek ábrázolásáról, a képi hangulatfestésről, a térképtől a madártávlatig. Presentation of Bori Mester graphic designer, architect and art historian on depicting space, creating atmosphere, from mapping to birds eye's view.

No. 1.
Művészettörténészként, építészeti tanulmányokkal is megspékelve, majd gyakorló grafikusként néhány évvel ezelőtt elkezdett érdekelni az, hogy hogyan idéz...zük fel képek formájában egy adott hely atmoszféráját. Először is, mit értünk ,,atmoszféra" alatt? Hangulat, környezet, jelenlét - hangzott el a többiektől most vasárnap. Igen, sőt illúzió, saját belső valóság, művészi hazugság (?) mondom én.
Függ-e a technikától az, hogy könnyen vagy nehezen ragadható-e meg egy adott környezet lelkisége? Megköthet-e minket az anyag? Számít-e a gyorsaság (lásd akvarell, ceruza, szén)? Vagy inkább annak a látszatát igyekszünk kelteni, mintha minden, maga a kép is, egy pillanat műve lett volna...
A témához gondolatébresztőként az előadásvégi mappát töltöttem fel, ahol számomra fontos képekkel illusztrálom azt, hogy a műfajok milyen széles spektrumát hatja át az atmoszféra-teremtés igénye. Figyeljétek a képekhez fűzött információkat és akinek van kedve, kezdetnek merüljön el egy kicsit ezeknek a képeknek a világában.
A második részben egy kis történeti kitekintéssel folytatom, visszarepülünk a 15. századi Rómába a Borgiák című film kapcsán, és csodaszép korabeli ábrázolásokat mutatok majd.

No comments:

Post a Comment