Monday 24 June 2024

 Közös rajzolás a Lukács fürdő kertjében

2024. április 27-én



A Szent Lukács gyógyfürdő (a köznyelvben: a Lukács) Budapest egyik legrégibb gyógyfürdője. A József-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak is ismerték és hasznosították. A honfoglalás idején itt állt Felhévíz település. A XII. században győgyítással foglalkozó lovagrendek települtek ide, akik a kolostorok mellé fürdőt, kórházat is építettek. A török korban ia működtek ezen a helyen fürdők (a mai Császár-fürdő elődje, a Veli-bej fürdő)

Buda felszabadítása után az összes fürdőt kincstári kezelésbe vették.

1857-ben kezdődött a mai fürdő kiépítése. A fürdőépület a gyakori át- és újjáépítések miatt kívül és belül egyaránt meglehetősen eklektikus képet mutat. Mai fornáját Hikisch Rezső tervbei alapján 1921-ben kapta. Az ezredforulótól kezdve több ütemben zajlott a fürdő teljes felújítása, melyet 2013-ban ICOMOS díjjal ismertek el.




A gyógyult betegek márvány „hálatáblákat” helyeztek el az épületen, amelyeknek nagy része a második világháború során megsemmisült. A megmaradt táblákat a felújítás során az épület falába építették.

A Lukács fürdő ősplatános kertjében két emlék-padot helyeztek el. Mindkettőt a fürdő rendszeres látogatóinak leszármazottai adományozták. A kert 2012-es felújítása során a korábbi betonutat kövezett útra cserélték, beton virágtartókat helyeztek el, kicserélték a padokat. 2013-ban helyezték el a kertben Rápolthy Lajos „Fürdőző nimfa” című alkotását, mely eredetileg a Dandár fürdőben  állt.

Szép időben gyűltünk össze rajzolni. A gyönyörű, régi fák elbűvöltek mindenkit. A változatos paarkban mindenki talált magának kedvére való rajzolni valót. 







Az elkészült alkotások egy része. 

Csak nyolcan osztották meg velünk skicceiket:


Káli Mónika


Káli Mónika


Kőhalmi Klári


Kőhalmi Klári



Kriszta Müller


Kriszta Müller




Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Ligeti Zsuzsa

Mag Zsuzsa




Mag Zsuzsa


Nagy Gabriella 



Nagy Gabriella 


Nagy Gabriella 


Németh Miklós



Valkovics Orsolya




Sokan rövidnek találták azt a két órát, amelyet itt töltöttünk. 

Sok rajz készült.